HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Siegfried Mureşan: Este necesar ca UE să continue să susțină autorităţile proeuropene din Chişinău

Siegfried Mureşan: Este necesar ca UE să continue să susțină autorităţile proeuropene din Chişinău
Sursă foto: Facebook

Este esențial ca Uniunea Europeană să continue să susțină autoritățile pro-europene din Chișinău, atât financiar cât și tehnic, și să ofere oamenilor din Republica Moldova o viziune clară europeană prin inițierea negocierilor de aderare la UE, a declarat luni Siegfried Mureșan, președintele Delegației la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, pentru AGERPRES.

"Cu cât oamenii vor vedea mai clar că Uniunea Europeană este decisă să ajute pe termen lung Republica Moldova, că este deschisă calea spre aderare, cu atât capacitatea Rusiei de a manipula oamenii şi a influenţa deciziile de la Chişinău va continua să scadă", a subliniat Mureșan, care ocupă și postul de vicepreședinte al grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE).

Mureșan consideră că pe măsură ce Republica Moldova se apropie mai mult de Uniunea Europeană, Federația Rusia devine tot mai agresiv în încercările sale de a destabiliza situația politică din Republica Moldova și de a împiedica progresul european al țarii.

"Cu toate acestea, influenţa ei este din ce în ce mai mică. Motivul principal este că avem, la Chişinău, o preşedintă proeuropeană, un guvern proeuropean şi un parlament proeuropean care au implementat reforme pe care oamenii le aşteptau de ani de zile. Instituţiile statului au fost întărite, reformele din justiţie avansează. Oligarhii sunt anchetaţi şi condamnaţi, iar încercările de destabilizare a ţării sunt demascate şi sancţionate, lucru pe care l-am văzut inclusiv acum, cu ocazia alegerilor locale", a punctat eurodeputatul.

Mureșan este de părere că Rusia reprezintă în continuare o amenințare la adresa securității Republicii Moldova și că faptul că oligarhii susținuți de Federația Rusă au încercat din nou să destabilizeze situația din țară în timpul alegerilor locale este un motiv suplimentar pentru a intensifica sprijinul european pentru Republica Moldova.

"Acest lucru este în interesul fundamental al Uniunii Europene fiindcă siguranţa noastră, în interiorul UE, depinde şi de cât de sigură şi stabilă va fi Moldova în următorii ani", a accentuat el.

De altfel, Uniunea Europeană a sporit sprijinul acordat Republicii Moldova în domeniul securității în ultimii ani. Exemplele menționate de Mureșan includ crearea unei misiuni civile UE la Chișinău care sprijină activ Republica Moldova în domeniul securității și implementarea unui sistem de sancțiuni pentru oligarhii care încearcă să destabilizeze Republica Moldova.

Igor Grosu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS, aflat la guvernare la Chișinău), a afirmat luni într-o conferință de presă că partidul pe care îl conduce a obținut "cel mai bun rezultat pe țară" la alegerile locale organizate duminică. El a adaugat că scorul electoral este satisfăcător având în vedere "un amestec fără precedent din partea unei țari străine în treburile interne" ale Republicii Moldova și că PAS a câștigat funcția de primar, din primul tur, în 244 de localități, iar alți 153 de candidați PAS au intrat în turul al doilea.


Din cele 11 municipii din Republica Moldova unde au avut loc alegeri locale duminică, șapte au desemnat primarii din primul tur. Cu toate acestea, niciunul dintre câștigători nu reprezintă PAS. Potrivit datelor centralizate de Comisia Electorală Centrală din R.Moldova, primarii din municipiile Chișinău, Cahul, Ceadîr-Lunga, Hîncești, Orhei, Soroca și Strășeni au fost aleși din primul tur, fie ca independenți, fie ca reprezentanți ai partidelor de opoziție.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu