HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Serghei Lavrov: SUA achiziționează uraniu și alte resurse din Rusia, în timp ce exercită presiuni asupra UE să renunțe la tot ce este de origine rusă

Serghei Lavrov: SUA achiziționează uraniu și alte resurse din Rusia, în timp ce exercită presiuni asupra UE să renunțe la tot ce este de origine rusă
Sursă foto: News.ro

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că Statele Unite forțează Uniunea Europeană să renunțe la toate produsele rusești, în timp ce continuă să achiziționeze uraniu și alte resurse esențiale din Rusia. El susține că acest lucru duce la ruina partenerilor europeni ai SUA.

"În realitate, Washingtonul își distruge propriii aliați europeni și permite industriei militare să prospere", a declarat el conform agenției TASS.

"Le impune și continuă să le impună membrilor UE gaz natural lichefiat american costisitor, îi obligă pe antreprenorii europeni să își relocheze afacerile în străinătate unde costurile sunt mai mici datorită legislației sale egocentrice. În același timp, în timp ce forțează UE să renunțe la tot ce este rusesc, Washingtonul continuă să cumpere uraniu și alte materiale critice din Rusia", a adaugat oficialul rus.

Avertisment de la ONU

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a criticat în septembrie "cursa nebună" pentru arme nucleare care se desfășoară acum și a cerut o schimbare urgentă a situației. Acesta s-a angajat "să fac tot posibilul pentru a mobiliza națiunile pentru nevoia de eliminare a acestor dispozitive distructive de pe fața pământului", conform France Presse, citat de Agerpres.

"Este o urgență. Se pregătește o cursă a înarmării îngrijorătoare. Numărul armelor nucleare ar putea crește pentru prima dată după decenii", a avertizat Guterres, exprimându-și regretul că "structura globală pentru dezarmare și neproliferare se destramă".

"Pe măsură ce arsenalele nucleare sunt modernizate, aceste arme devin mult mai rapide, mai precise și mai greu detectabile. Amenințarea cu utilizarea armelor nucleare reapare. Este pur și simplu nebunie. Trebuie să schimbăm situația", a declarat Antonio Guterres.

El a subliniat că "oricare folosire a armelor nucleare - indiferent de loc, moment sau circumstanțe - ar provoca o catastrofă umanitară de proporții colosale".

În acest context, el le-a cerut puterilor nucleare să fie "lideri" prin angajamentul lor "să nu utilizeze niciodată armele nucleare în nicio circumstanțe". De asemenea, Guterres a solicitat un "moratoriu total" asupra testelor nucleare.

"Am trăit prea mult timp sub amenințarea armelor nucleare. Haideți să ne îndepărtăm de aceast prapastie!", a pledat el, exprimând speranța că aceste arme vor deveni "relicve ale trecutului".

Secretarul general nu a menționat nicio țară anume, dar remarcile sale intervin într-un moment în care conflictul din Ucraina a readus în discuție temerile legate de utilizarea armelor nucleare.

Alte zone din lume, cum ar fi Coreea de Nord și Iranul, stârnesc de asemenea îngrijorare la nivel internațional în acest domeniu. Iranul neagă că ar dori să obțină arme nucleare, dar stocurile sale de uraniu îmbogățit au depășit nivelurile autorizate prin acordul din 2015 privind energia nucleară civilă iraniană, potrivit AFP.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu