HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Șeful Spitalului de Boli Infecțioase Iași: Funcția este un act de virtute și o demonstrație de determinare, nu o dietă.

Șeful Spitalului de Boli Infecțioase Iași: Funcția este un act de virtute și o demonstrație de determinare, nu o dietă.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Conform managerului Spitalului de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva" Iaşi, Florin Roşu, postul este mult mai mult decât o simplă dietă alimentară. Acesta trebuie să fie o atitudine spirituală, un moment de rugăciune şi meditaţie în care ne străduim să fim mai buni şi mai înţelegători, potrivit Agerpres.

Dr. Roşu subliniază că postul nu se rezumă doar la ceea ce mâncăm, ci implică şi modul în care gândim, vorbim şi interacţionăm cu ceilalţi.

"Luna Noiembrie este marcată, printre altele, de începerea Postului Crăciunului. Această perioadă presupune abţinerea de la consumul de alimente de origine animală, precum şi la momente de introspecţie şi reevaluare. Cu alte cuvinte, postul reprezintă o faptă de virtute şi un exerciţiu de voinţă, care are ca şi finalitate curăţirea trupului şi a sufletului.", afirmă dr Florin Roşu.
Durante el ayuno, los creyentes ortodoxos eliminan alimentos como la carne y los huevos y aumentan su consumo de carbohidratos y vegetales.
"Cele mai frecvente deficite întâlnite în timpul alimentaţiei vegetariene sunt cel al aminoacizilor esenţiali (lizină, metionină, triptofan) şi cel al vitaminelor de grup B şi D.", explică Florin Roşu.

În ceea ce priveşte postul în rândul copiilor, susţine medicul, studiile arată faptul că acesta nu este benefic.

"A fost demonstrat faptul că organismul copiilor nu este pregătit pentru a face faţă unor astfel de carenţe. Privarea copiilor de calciul conţinut de produsele lactate are consecinţe importante asupra dezvoltării sistemului osos, dar şi endocrin", afirmă dr Florin Roşu.

O altă categorie aflată la risc atunci când ne referim la post este cea a pacienţilor suferinzi de o patologie cronică precum diabetul zaharat.

"În această perioadă, această categorie de pacienţi prezintă valori glicemice crescute. Lipsa proteinei de origine animală face ca pacientul să simtă senzaţia de saţietate mult mai târziu, lucru care duce la creşterea frecvenţei meselor.", a explicat dr Florin Roşu.

Dr. Roşu nu recomandă persoanelor care suferă de boli cronice să ţină post, din cauz că poate agrava starea lor de sănâtate.

De asemenea, în perioada postului, conservele preparate în casă sunt consumate la fel ca şi produsele fabricate industrial.

"Dacă nu sunt corect preparate termic, acestea pot fi contaminate cu o bacterie care produce boala numită botulism. Toxina botulinică poate fi distrusă prin fierberea alimentelor timp de 10 minute.", explică dr Florin Roşu.

Medicul infecţionist a explicat că singurul semn care ne-ar putea da de bănuit că o conservă este contaminată cu această bacterie botulinică este bombarea capacului.

"Acest lucru se datorează faptului că bacteria produce gaz, fără a altera însă calitatea alimentelor prin distorsiunea gustului sau a mirosului acestora. Atunci când o persoană prezintă aceste simptome este necesară prezentarea cât mai rapidă la medicul specialist infecţionist, întrucât această patologie este una deosebit de gravă.", spune dr Florin Roşu.

Pentru a preveni aceastą patologie, Dr. Roşu recomandã respectarea normelor de igienã și sterilizarea prin fierbere timp de 30 de minute atunci când se preparã conservele în casã. De asemenea, trebuie evitat consumul conservelor depozitate incorect sau expirate.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu