HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Șeful Sindicatului Liber din Metrou avertizează: Nerespectarea drepturilor salariale ale lucrătorilor poate compromite siguranța metroului.

Șeful Sindicatului Liber din Metrou avertizează: Nerespectarea drepturilor salariale ale lucrătorilor poate compromite siguranța metroului.
Sursă foto: Facebook

Marian Artimon, liderul Sindicatului Liber din Metrou, a comunicat miercuri că în cazul în care angajaţii Metrorex nu beneficiază de drepturile salariale cuvenite, precum sporurile pentru orele festive, pentru orele de noapte, pentru munca în subteran, tichetele de masă sau dreptul la recuperare, este incert cine poate asigura că funcţionarea metroului se poate desfăşura fără a compromite nivelul de siguranţă. El a subliniat că aşteaptă ca Guvernul să adopte un memorandum care să le confirme aceste drepturi stipulate în contractul colectiv de muncă.

”La acest moment suntem în discuţii cu domnul ministru (Grindeanu, nr) pentru a reuşi să fie adoptat un Memorandum ca salariaţii Metroului să se bucure de drepturi castigate prin contractual colectiv de muncă. Noi cerem să se respecte acest contract, în sensul să se acorde nivelul salariilor pe care l-am semnal, nivelul sporurilor, orele suplimentare să fie plătie, orele festive să fie plătite, să ne bucurăm de ce am negociat referitor la tichetele de masă”, a afirmat liderul sindicalului la emisiunea Proiect de ţară: România difuzată pe Prima News.

Marian Artimon a menționat că angajaţii Metroului au fost afectaţi de Ordonanţa austerităţii. ”Nu ştim cum a trecut de CCR, încalcă Codul Muncii, contractele colective de muncă, şi cele individuale, legea dialogului social, sperăm ca guvernul să înţeleagă situaţia”, a explicat el conform news.ro.

”Noi putem să continuăm toate formele de protest. Atrag un semnal de alarmă, la acest moment, dacă oamenii nu primesc drepturile salariale care li se cuvin, sporurile pentru orele festive, pentru orele de noapte, pentru subteran, tichetele de masă, dreptul la recuperare, nu ştiu cine poate garanta că activitatea metroului se mai poate desfăşura fără să atingem nivelul de siguranţă”, a declarat reprezentantul sindicatului.

Marian Artimon a adaugat că angajaţii nu au primit până acum tichetele de masa cuvenite - 30 de lei pe zi - ceea ce echivalează cu 600 de lei pe lună.

”Dacă nu se mai decontează recuperarea capacităţii de muncă, se poate întâmpla să pierdem  încă 1300 de lei. Unii salariaţi pot pierde undeva între 4.000 de lei și 5.000 de lei.” a menționat el și a precizat că Metrorex are un deficit la 100 persoane.

”Astăzi am dat drumul la staţia Tudor Arghezi, avem nevoie de 61 de oameni pe care încă nu i-am angajat. (...) Dacă nu aprobă Guvernul (...) nimeni nu mai poate garanta siguranţa în exploatarea metroului”, a conchis acesta.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu