HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Șeful Consiliului Concurenței: Cei ce încalcă legea tind să plătească în numerar sau sunt mai dificil de depistat dacă utilizează cash.

Șeful Consiliului Concurenței: Cei ce încalcă legea tind să plătească în numerar sau sunt mai dificil de depistat dacă utilizează cash.
Sursă foto: Pinterest

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a subliniat luni că banii cash prezintă două neajunsuri majore: promovează evaziunea fiscală, deoarece tranzacțiile cu numerar sunt mai dificil de urmărit, și reprezintă un cost ridicat pentru societate. Acesta este motivul pentru care în întreaga lume tranzacțiile cash sunt în declin.

Chiriţoiu a fost solicitat să își exprime părerea cu privire la restricționarea plăţilor cash și la faptul că unele instituții bancare au crescut comisioanele pentru tranzacțiile cu numerar.

"Am observat discuția publică. Cash-ul e costisitor. Există şi două dezavantaje: unul este faptul că facilitează evaziunea, sunt mai greu de urmărit tranzacţiile cash, atunci e facilitat comportamentul ilegal. Asta nu înseamnă că toată lumea care plăteşte cash o face ca să încalce legea. Dar, cei care încalcă legea de obicei plătesc cash sau sunt mai greu de prins dacă plătesc cash. Doi, este şi scump pentru societate. Trebuie să ai aparate, să ai ATM -uri, să duci bani, să iei bani, să asiguri pază, să-i numeri. Toate astea sunt scumpe. De asta, în toată lumea operaţiunile cash sunt în scădere", a explicat Chiriţoiu, cu ocazia prezentării Raportului privind concurenţa în sectoare cheie pentru anul 2023.

Conform președintelui Consiliului Concurenței, există state membre ale UE unde plățile cash au devenit aproape inexistente, deoarece este mult mai economic pentru societate și pentru bănci.

"Costurile astea se duc la clienţi şi, atunci, ca să reduci costurile, reduci plăţile cash. Mi se pare inevitabil ca şi în România plăţile cash să se reducă. Dacă comisioanele astea sunt excesive, nu pot să vă spun în momentul de faţă, dar înţeleg că se uită alte instituţii la acest subiect", a adaugat Chiriţoiu.

În conformitate cu pachetul de măsuri fiscal-bugetare adoptat de Guvern și Parlament, începând din noiembrie vor fi limitate plățile cash atât pentru companii cât și pentru persoane fizice. Plafonul zilnic pentru tranzacțiile între persoane juridice va fi de 1.000 lei/persoană. În cazul tranzacțiilor între o persoană juridică și una fizică, limita zilnică va fi de 5.000 lei către/de la o persoană, iar sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi plafonul de 50.000 lei, la sfârșitul unei zile. Tranzacțiile cash între două persoane fizice se pot face în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.

Întrebat despre aceste măsuri, premierul Marcel Ciolacu a declarat:

"Este prima întâlnire cu băncile, pe urmă o să am întâlnirea cu IMM-urile. Nu e vorba de renunţare, este vorba să nu fie lumea afectată. Nu ştiu dacă modificarea plafoanelor este cea mai bună soluţie. Este o problemă la micii întreprinzători (...) cu plăţile cash, să nu se facă cozi interminabile la bancă, cred că nimeni nu-şi doreşte acest lucru, de asta vreau să stau de vorbă şi cu IMM-urile. Şi cred că pe grupe de produse, adică electrocasnice, lucruri necesare în gospodărie, să nu îngreunăm viaţa oamenilor ".

Premierul are programată pentru luni seara o discuție de lucru cu reprezentanții membrilor Consiliului Executiv al Asociației Române a Băncilor.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu