HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Șeful CNAS: Peste 4,2 milioane de asigurați din România au beneficiat de rețete compensate sau gratuite pentru antibiotice în anul precedent

Șeful CNAS: Peste 4,2 milioane de asigurați din România au beneficiat de rețete compensate sau gratuite pentru antibiotice în anul precedent
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Andrei Baciu, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a declarat că în anul precedent, mai mult de 4,2 milioane de români asigurați au beneficiat de tratament cu antibiotic gratuit sau compensat. Acest număr nu include persoanele care au fost tratate cu antibiotice în spitale sau prin rețetă simplă. El a subliniat importanța utilizării corecte a antibioticelor, spunând: ”Antibioticele salvează vieți, este un adevăr incontestabil, dar dacă nu sunt administrate corect, ne pot face mai mult rău. Iar sfatul meu este unul simplu: nu luați antibiotic decât la recomandarea unui medic.”

În cadrul Săptămânii mondiale de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene, el a pus accent pe importanța respectării dozei și duratei tratamentului prescris de medic. ”Anul trecut, peste 4,2 milioane de persoane asigurate din România au avut rețetă compensată sau gratuită pentru tratament cu antibiotic în anul 2022. Asta înseamnă că 1 din 4 asigurați au beneficiat de tratament compensat sau gratuit cu antibiotic pentru care CNAS a decontat peste 208 milioane de euro (peste 10% din totalul cheltuielilor cu medicamente compensate și gratuite)”, menționează Andrei Baciu într-o postare pe Facebook.

El a subliniat că datele CNAS nu includ antibioticele administrate în spitale și cele pe rețetă simplă. ”În plus, există și cele prescrise și administrate în spitale, dar și antibioticele pe rețetă simplă. Asta înseamnă că dacă mergi la stomatolog, ai o intervenție, ți se prescrie un antibiotic pentru 5/7 zile. Atenție, acestea nu sunt cuprinse în statisticile de la CNAS. Să mai ținem cont și de faptul că nu toate antibioticele existente în România sunt decontate. Prin urmare, consumul de antibiotice este de fapt mult mai mare”, explică Baciu.

În acest context, el a adus în discuție problema rezistenței la antimicrobiene. ”Problema rezistenței la antimicrobiene este una de amploare atât la nivel global, cât și local, în România. Ne aflăm pe un loc nedorit, trei, la nivel european, în ceea ce privește rezistența antimicrobiană.” În finalul său declarativ el îndeamnă: ”nu luați antibiotic decât la recomandarea unui medic. Iar acest medic nu trebuie să fie dr. Google!”, a concluzionat Baciu care este medic de profesie.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu