Conducătorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bistriţa-Năsăud, Vilhelm Szekely, a anunţat miercuri pentru AGERPRES că personalul instituției pe care o conduce va părăsi birourile pe 9 noiembrie și va suspenda activitatea în timpul unui protest planificat să aibă loc simultan în faţa sediului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
"Protestul continuă, exact cum am început în 2 noiembrie. Mâine, la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, domnul preşedinte Costin de la BNS va acorda un interviu presei naţionale. Acolo va fi un protest mare, cu toţi angajaţii Casei Naţionale şi vor participa, probabil, şi colegii noştri din casele judeţene limitrofe Capitalei. Noi, la ora 10,00, ieşim în faţa instituţiei şi, cât ţine protestul în faţa Casei Naţionale, o să ţină şi în faţa Casei Judeţene, o să fim în legătură permanentă cu Bucureştiul, după care ne întoarcem înapoi în birouri şi muncim numai şi numai în relaţie cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Trebuie să întocmim proiectul de buget pentru anul 2024, situaţiile pe care ni le cere Bucureştiul. Nu lucrăm în legătură cu asiguraţii noştri şi furnizorii de servicii în legătură cu Casa Bistriţa şi rezolvăm doar problemele de urgenţă", a comunicat miercuri Szekely, conform Agerpres.
În ultimele perioade, CJAS a postat pe pagina sa oficială de social media mesaje de suport venite din partea unor asociații profesionale ale medicilor de familie, farmaciștilor și stomatologilor, care au exprimat solidaritate cu protestul inițiat pe 2 noiembrie.
Vilhelm Szekely, directorul general al CJAS, afirmă că aceste mesaje nu l-au surprins având în vedere relația bună existentă între CJAS și furnizorii acestuia de servicii medicale.
"Nu a fost o surpriză, pentru că noi avem o legătură şi o colaborare bună cu furnizorii noştri, adică noi avem o atitudine de parteneri într-un contract. (...) Ne-a părut bine şi ne simţim oarecum reconfortant că ne susţin, pentru că ei ştiu ce salarii mici sunt în Casa de Asigurări de Sănătate şi noi ştim ce venituri realizează fiecare medic din judeţ care este în legătură cu sistemul. Funcţionarii publici câştigă de la 3.500 la 4.200 de lei, net, în mână, deci este cam venitul unui brancardier din Spitalul Judeţean de Urgenţă. Directorul general câştigă cât o asistentă şefă de secţie", a declarat Szekely.
În prezent, CJAS Bistrița-Năsăud are un număr de 49 angajați. Conform declarațiilor directorului general, există posibilitatea ca o parte dintre aceștia să își părăsească posturile dacă problema legată de salarizare nu va fi soluționată.