HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Șefa Agenției Naționale pentru Sport laudă echipa României pentru victoria la campionatul mondial de minifotbal

Șefa Agenției Naționale pentru Sport laudă echipa României pentru victoria la campionatul mondial de minifotbal
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Elisabeta Lipă, conducătoarea Agenţiei Naţionale pentru Sport, a transmis felicitările sale luni către echipa de minifotbal a României, care a obținut pentru prima dată Cupa Mondială sâmbătă, în Emiratele Arabe Unite.

Elisabeta Lipă a avut o întâlnire cu reprezentanții Federaţiei Române de Minifotbal - preşedintele Ioan Onicaş, Raoul Borşoş (membru al Comitetului Executiv) şi Sorin Judeţ (Comisia Media), care au adus la sediul ANS trofeul câștigat la competiția din Ras al Khaimah. Detaliile vizitei au fost postate pe pagina de Facebook a ANS și raportate de Agerpres.

"Aţi reuşit o performanţă incredibilă, care ne aduce multă bucurie tuturor. Este o mare reuşită pentru sporturile de echipă româneşti şi vă doresc să fie urmată de cât mai multe momente la fel de frumoase. Sunteţi dovada că pasiunea şi motivaţia, alături de talent şi muncă, dau cele mai spectaculoase rezultate. Aţi făcut ca o lume întreagă să vorbească despre România şi o Românie întreagă să vorbească despre minifotbal şi despre sport. Felicitari!", a afirmat Elisabeta Lipă.

Trofeul va fi prezentat în toată țara, fiind expus atât fanilor minifotbalului, cât și jucătorilor, în timpul meciurilor din Liga I, pentru a-i stimula să fie mai performanți.

Reprezentanţii federaţiei i-au dăruit preşedintei ANS un tricou cu autografele tuturor jucătorilor și au povestit despre experiențele trăite la Cupa Mondială și despre emoțiile intense resimțite acolo, în special în timpul finalei. Au fost discutate și subiecte legate de activitatea curentă și de provocările cu care se confruntă zi de zi, precum și sacrificiile și eforturile depuse de toți cei implicaţi, de la nivelul jucătorilor până la cel al conducerii federaţiei, pentru atingerea acestui scop major.

Preşedintele Ioan Onicaş a discutat despre dorința continuă de a dezvolta minifotbalul, susținând că baza piramidală pe care s-a lucrat în ultimii ani este fundamentul succesului. El a declarat că victoria din Emiratele Arabe Unite este o motivație suplimentară pentru câștigarea celui de-al șaptelea titlu continental anul viitor.


Echipa României a obținut în premieră Cupa Mondială de minifotbal sâmbata trecută, în emiratul Ras Al Khaimah (Emiratele Arabe Unite), după o victorie dramatică în finala cu Kazahstanul, cu scorul de 12-11, la loviturile de departajare.

Kazahii au avut un avans de 2-0 în timpul jocului regulamentar, datorită autogolului lui Mircea Ungur (24) și golului lui Avel Tarjanov (37), dar echipa noastră a reușit egalarea în ultimele momente ale jocului regulamentar, prin golurile marcate de Marius Balogh (49, 50).

Nu s-au marcat goluri în prelungiri, astfel că s-a trecut la loviturile de departajare. România a avut de trei ori oportunitatea de a câștiga, după ce kazahii au ratat, dar Mircea Ungur, Mircea Popa și Gabriel Dumitrașcu nu au reușit să marcheze. La a 30-a lovitură, Bogdan Covaci a înscris golul victoriei, după ce Dragoş Niţu apăruse şutul lui Evgheni Biriukov.


România a obținut următoarele rezultate la CM 2023: 10-1 cu Sudanul, 3-2 cu Spania, 0-0 cu SUA în grupa preliminară; 7-0 cu Thailanda în optimi; 2-0 cu EAU în sferturi; 3-0 cu Ungaria în semifinale; 12-11 la loviturile de departajare (2-2, după prelungiri) cu Kazahstanul în finală.

Kazahstanul, campioană europeană în 2016, a trecut de Azerbaidjan, deținătoarea titlului european, cu scorul de 3-2 în semifinale.

În 2018, România a învins Kazahstanul cu 3-1 la loviturile de departajare în semifinalele EMF EURO. Echipa noastră a mai câștigat împotriva Kazahstanului și în 2017, cu un scor de 3-2 în faza grupelor Campionatului European.

România, care a jucat trei semifinale mondiale consecutive, a obținut două medalii de bronz la Cupa Mondială din cele trei participari - una în SUA (2015) și cealaltă în Australia (2019). Trofeul pentru campioana mondială era singurul titlu major care lipsea din palmaresul echipei naționale, care fusese încununată deja cu titlul european de șase ori (2010-2015) și vicecampioană la ultimele două ediţii ale EMF EURO (2018 şi 2022).

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin