HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Sectorul privat de recuperare medicală din România valorează 70 milioane euro, iar întreaga piață atinge 250 milioane euro.

Sectorul privat de recuperare medicală din România valorează 70 milioane euro, iar întreaga piață atinge 250 milioane euro.
Sursă foto: Spitalul Sfântul Sava

Se pare că doar jumătate dintre cei 2 milioane de pacienți români care necesită anual diferite tipuri de recuperare medicală primesc tratament specializat pentru a-și recâștiga mobilitatea și independența, conform unei analize realizate de fondul de investiții Agista. Recent, fondul a achiziționat un pachet minoritar în cadrul clinicii Centrokinetic, una dintre cele mai cunoscute clinici de ortopedie și recuperare medicală din București. Agista estimează piața de recuperare medicală din România la 250 milioane euro, dintre care 70 milioane euro reprezintă sectorul privat.

"Doar o jumătate dintre cele 2 milioane de pacienţi români care au nevoie în fiecare an de o formă sau alta de recuperare medicală beneficiază de tratament specializat, în vederea recuperării mobilităţii şi independenţei", este concluzia analizei realizată de Agista. Fondul a recent achiziționat un pachet minoritar ce reprezintă peste 30% din Centrokinetic - o clinică foarte respectată în domeniul ortopediei și al recuperarii medicale din București, potrivit news.ro.

Existența listelor lungi de așteptare, echipamentele și procedurile învechite utilizate în clinicile și spitalele controlate de stat, precum și numărul limitat de clinici private care oferă servicii de calitate, sunt cauzele pentru care aproximativ un milion de români nu beneficiază de recuperare medicală.

"Din analizele noastre, în jur de 60-70% dintre cei care fac recuperare medicală folosesc serviciile clinicilor şi spitalelor de stat, iar restul de 30-40% sunt pacienţi trataţi în centrele private, numărul acestora din urmă fiind, însă, în continuă creştere. De altfel, piaţa privată de recuperare medicală din România este foarte fragmentată, cu aproximativ 400 operatori, dintre care 100 sunt doar în Bucureşti. Sunt multe clinici de recuperare şi în alte oraşe mari ale ţării, cum ar fi în Cluj-Napoca sau Timişoara, unde am găsit aproximativ 30 astfel de clinici", explică Dragoş Dărăbuţ, senior investment manager Agista.

Terapia fizică se concentrează pe evaluarea funcției motorii a pacientului și pe activitatea fizică prescrisă pentru a trata și recupera corpul uman. Conform Colegiului Fizioterapeuților, piața de recuperare include fizioterapie, fiziokinetoterapie, kinetoterapie și balneokinetoterapie. Aceste forme de terapie sunt recomandate la toate vârstele și încurajează pacientul să își gestioneze afecțiunile și să își recapete mobilitatea și independența, chiar și după finalizarea tratamentului fizioterapeutic.

"În România, în fiecare an, sunt aproximativ 2 milioane de pacienţi care au nevoie de recuperare medicală. Fie că vorbim despre pacienţi care au suferit intervenţii chirurgicale, pacienţi care au suferit forme grave sau uşoare de accidentare, pacienţi cu probleme cronice sau care au primit un diagnostic specific, doar jumătate dintre aceştia beneficiază de o perioadă de recuperare medicală. La Centrokinetic, ne dorim să oferim unui număr cât mai mare de pacienţi acces la o recuperare medicală corectă, iar, alături de Agista, suntem convinşi că ne vom îndeplini acest obiectiv", afirmă Bogdan Andrei, director medical și fondator Centrokinetic.

Recent, Agista a devenit partener strategic al Centrokinetic pentru dezvoltarea cu experiență solidă în domeniul scalarii afacerilor. Scopul este transformarea rețelei de clinici în lider regional pe segmentul de recuperare medicală sub conducerea fondatorului său dr. Bogdan Andrei și a întregii sale echipe.

Centrokinetic a fost fondată în 2016 de medicul Bogdan Andrei. Anul trecut rețeaua a avut o cifră de afaceri ce depaseste 4,5 milioane euro, cu o EBITDA de 600.000 euro.

Centrokinetic oferă servicii de recuperare medicală pentru adulți și copii, având în echipa sa peste 110 medici și terapeuți specializați în afecțiuni ortopedice și neurologice. Clinica are trei locații în București.

Agista este un fond de investiții de growth, aflat în curs de autorizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară. Este un brand lansat de Impetum Group care sprijină prin capital și know-how IMM-urile românești ale căror produse și servicii sunt sau devin esențiale pentru societate. Cu specific de acționar minoritar, Agista investește sume între 2 și 5 milioane euro fiind un investitor ancoră cu rol strategic care are reprezentant în board-ul companiilor din portofoliu.

Agista investește în toate domeniile, dar se concentrează mai mult pe industriile: IT&C, healthcare, reciclying și agritech. De la lansarea sa până acum, AGISTA a investit în Centrokinetic, Bittnet Group, Eplus Smart Energy, Dendrio Solutions, GRX - recent FORT și Top Tech.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu