HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Se preconizează că Azerbaidjanul va produce cantități semnificative de gaze în Marea Caspică până în 2028.

Se preconizează că Azerbaidjanul va produce cantități semnificative de gaze în Marea Caspică până în 2028.
Sursă foto: ukerc.ac.uk

Azerbaidjanul preconizează o producție considerabilă de gaze naturale din Marea Caspică până în 2028, conform declarațiilor lui Samir Valiyev, ministrul adjunct al Energiei, potrivit trend.az.

Conform rapoartelor Trend de vineri, Samir Veliyev, ministrul adjunct al Energiei pentru Azerbaidjan, a făcut această declarație în timpul participării sale la cea de-a VI-a Conferință Internațională a Gazului din România.

El a indicat că gazele naturale vor fi extrase din depozite care sunt deja în fază de exploatare, incluzând Umid, Azeri-Chirag-Deepwater Gunashli și depozitul Absheron.


Veliyev a subliniat că programul Azerbaidjanului pentru energie verde și măsurile adoptate pentru obținerea eficienței energetice vor contribui, de asemenea, la eliberarea unor cantități de gaze naturale pentru creșterea exporturilor. „Până la sfârșitul anului 2027, este planificată punerea în funcțiune a centralelor eoliene și solare cu o capacitate totală de 1.862 de megawați, care vor elibera peste 1 miliard de metri cubi de gaz”, a detaliat viceministrul. Este demn de menționat că producția de gaze din Azerbaidjan în trimestrul al treilea al anului 2023 a atins 12 miliarde de metri cubi, comparativ cu 10,98 miliarde de metri cubi pentru aceeași perioadă din 2022, înregistrând o creștere de 9,4%.

În trimestrul al treilea din 2023, exporturile de gaze naturale au ajuns la 5,8 miliarde de metri cubi, reprezentând o creștere cu 12,9% față de aceeași perioadă din anul precedent.

În același trimestru din anul precedent (2022), națiunea a exportat 5,2 miliarde de metri cubi de gaz.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin