HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Scandalul Schengen: România dă o lovitură puternică Austriei, iar acum urmează adevărata agitație.

Scandalul Schengen: România dă o lovitură puternică Austriei, iar acum urmează adevărata agitație.
Sursă foto: gandul.ro

Austria a utilizat anterior dreptul său de veto pentru a împiedica România să se alăture spațiului Schengen, dar acum situația pare să se schimbe. Eugen Tomac, europarlamentar PMP, subliniază că prin intermediul procesului inițiat la CJUE, România a câștigat capacitatea de a utiliza dreptul de veto fără a suferi consecințe. Astfel, țara noastră are puterea de a opri orice acțiune austriacă în Uniunea Europeană, fără frica unor procese costisitoare.

"Există un aspect foarte important pe care autoritățile române trebuie să-l ia în considerare. În cadrul procesului pe care l-am inițiat la CJUE, decizia pe care am primit-o în primă instanță scoate în evidență un punct extrem de relevant: Tribunalul UE afirmă că România nu poate fi trasă la răspundere dacă decide să utilizeze dreptul de veto asupra oricărui act al Consiliului Uniunii Europene până când va fi acceptată în Schengen, pentru că Tribunalul UE recunoaște că acest drept la șantaj în UE este legal. Aceasta este o nuanțare extrem de semnificativă, pentru că până acum orice tentativă de blocare a unei decizii UE era interpretată diferit.

Se pare că avem această premieră în justiția europeană, unde șantajul este practic legalizat. De aceea, cred că este important să folosim toate mijloacele legale disponibile pentru a contracara această umilință pe care Austria o impune asupra noastră", a declarat Eugen Tomac la B1TV.

Președintele PMP a adăugat că, după părerea sa, România nu va primi un vot pozitiv la Consiliul JAI din decembrie. Prin urmare, statul român trebuie să se pregătească pentru planul B: "Să dea în judecată Austria pentru această discriminare inacceptabilă. (...) România nu poate progresa atât timp cât nu are acces la piața unică europeană, iar spațiul Schengen este esențial în acest sens".

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu