HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Scăderea exporturilor Germaniei a fost mai mare decât estimările inițiale

Scăderea exporturilor Germaniei a fost mai mare decât estimările inițiale
Sursă foto: Vyapar

Exporturile din Germania au înregistrat o reducere mai mare decât era anticipată.

În septembrie, exporturile au cunoscut un declin de 2,4%, comparativ cu o creștere de 0,1% în luna anterioară, în timp ce prognozele analiștilor indicau o scădere de doar 1,1%. Exporturile către statele membre ale UE au înregistrat un declin de 2,1%, iar cele către țările non-UE au cunoscut o scădere de 2,8%. De asemenea, s-au constatat reduceri ale exporturilor către China și SUA.

De asemenea, importurile germane au cunoscut o scădere surprinzătoare în septembrie, cu 1,7%, după un declin de 0,3% în luna anterioară. Prognozele indicau o creștere de 0,5%. Ca rezultat al acestor fluctuații comerciale, excedentul comercial al Germaniei pentru luna septembrie a fost de 16,5 miliarde euro, comparativ cu cele 17.7 miliarde euro din luna precedentă. Acest rezultat este însă peste așteptările analiștilor care estimau un surplus comercial de doar 16.3 miliarde euro.

"Comerţul nu mai este motorul rezilient de creştere al economiei germane, ci mai degrabă o frână. De la începutul lui 2022, exporturile au fost o frână asupra economiei, în patru din şase trimestre. Problemele din lanţurile de aprovizionare, o economie mondială mult mai fragmentată şi dificultăţile din China afectează sectorul german al exporturilor", a avertizat analistul Carsten Brzeski, de la ING.

Comparativ cu anul anterior, exporturile au înregistrat un declin de 10,5% în septembrie, după o scădere de 5,3% în luna precedentă. Importurile au avut parte și ele de o reducere semnificativă, de 18.5%, după un declin de 17% luna precedentă.

Informațiile furnizate de Institutul Ifo indică faptul că încrederea în performanța exporturilor germane s-a deteriorat în septembrie, ca urmare a reducerii exporturilor către toate regiunile cheie.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin