HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Scăderea consumului privat duce la contracţia economiei germane

Scăderea consumului privat duce la contracţia economiei germane
Sursă foto: egmsecurities.com

Pe fondul reducerii cheltuielilor private, economia Germaniei a înregistrat o contracţie în trimestrul al treilea. Acest lucru s-a întâmplat atunci când motorul economic al Europei a intrat în ceea ce Bundesbank recunoaşte că ar putea fi o recesiune, potrivit informaţiilor furnizate de Bloomberg, citate de Agerpres.

Contracţia Produsului Intern Brut (PIB) german
din trimestrul al treilea survine după ce, în trimestrul II, economia germană a avut o creştere modestă de doar 0,1%, urmând un prim trimestru caracterizat de stagnare.

"După performanţe modeste înregistrate în prima jumătate a anului 2023, economia germană a început partea secundă a anului cu o uşoară scădere", afirmă Ruth Brand, preşedinta Oficiului Federal de Statistică.

Aceste cifre evidenţiază dificultăţile întâmpinate de Germania în eforturile sale de recuperare după criza energetică din iarna precedentă şi impactul major al creşterii ratelor dobânzilor. Fondul Monetar Internaţional estimează că Germania va fi singura dintre marile economii ale lumii care se va contracta în acest an.

Cu preţurile ridicate la energie şi o creştere modestă a economiei globale care continuă să pună presiune pe industria germane, mai multe corporaţii germane din acest sector au început să taie costurile. Acest lucru este agravat de ratele dobânzilor înalte care afectează cererea, iar impactul total al ratelor dobânzilor asupra economiei va deveni clar în perioada următoare. Oficialii Băncii Centrale Europene susţin că o relaxare a condiţiilor monetare nu este probabilă în viitorul apropiat, chiar dacă inflaţia a încetinit semnificativ la 2,9% în octombrie.

Economia germană a primit un alt şoc săptămâna trecută când Curtea Constituţională a blocat planurile guvernului de a transfera fonduri neutilizate destinate luptei împotriva pandemiei către programe de investiţii în energii regenerabile, creând astfel un deficit de 60 de miliarde de euro în bugetul guvernamental.

În aceste circumstanţe, Banca Centrală Germană (Bundesbank) a estimat luni că există o probabilitate mare ca economia germană să se contracte din nou în trimestrul IV, cu posibile semne de ameliorare apărând la începutul anului următor.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu