Scandinavian Airlines (SAS) a semnat un acord de împrumut nou cu firma de investiții din SUA, Castlelake. Valoarea contractului este de 5,5 miliarde coroane suedeze (echivalentul a 505,5 milioane dolari). Scopul acestui acord este refinanțarea datoriilor existente ale companiei aeriene, creșterea lichidității și facilitarea ieșirii din procesele voluntare de restructurare. Anunțul a fost făcut sâmbătă de către SAS și preluat de Reuters.
Prin intermediul acestui împrumut oferit de Castlelake, SAS intenționează să refinanţeze şi să înlocuiască un credit existent în valoare de 7,7 miliarde coroane suedeze (707,6 milioane dolari), contractat anterior cu fonduri administrate de Apollo Global Management. Informațiile au fost confirmate de către compania aeriană pentru News.ro.
”Prin încheierea acestui acord de investiţii, SAS face următorul pas în procesul capitolului 11 din SUA”, a declarat CEO-ul Anko van der Werff.
SAS intenționează să solicite curând aprobarea instanţei americane pentru acordul recent încheiat cu Castlelake și pentru noua finanțare. Compania speră ca aceste proceduri să fie finalizate până la sfârșitul lunii noiembrie 2023.
Compania a subliniat că finanțarea nouă face parte dintr-o tranzacție convenită cu un consorțiu format din Castlelake, Air France-KLM S.A., firma daneză de investiţii Lind Invest și guvernul danez. Aceasta urmează procedurilor de faliment inițiate anterior de SAS.
La momentul redactării acestui articol, nici Air France-KLM, nici Castlelake sau Lind Invest nu au răspuns la solicitările de comentarii ale Reuters.
În luna octombrie, SAS a anunțat că Castlelake va dobândi o participație de aproximativ 32% în compania aeriană. Alte pachete de acțiuni vor fi preluate de Air France-KLM (aproximativ 20%) și guvernul danez (aproximativ 26%). Compania a adăugat că investiţiile totale în SAS reorganizată s-ar ridica la 12,9 miliarde coroane suedeze (1,16 miliarde dolari).
SAS, cel mai mare transportator aerian din Scandinavia, a solicitat protecţie în caz de faliment în Statele Unite la mijlocul anului 2022. Decizia vine după ani întregi în care compania s-a confruntat cu costuri ridicate și o cerere scăzută din partea clienţilor, cauzată parțial de pandemia globală.