HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Săptămâna viitoare, debitul Dunării la intrarea în țară se va menține constant la 5.200 mc/s.

Săptămâna viitoare, debitul Dunării la intrarea în țară se va menține constant la 5.200 mc/s.
Sursă foto: editiaverde.ro

Conform informațiilor oferite de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), debitul Dunării la punctul său de intrare în țară, secțiunea Baziaș, va avea o valoare relativ constantă în următoarea săptămână, aproximativ 5.200 mc/s. Acest debit este sub media multianuală pentru luna iulie, care este de 5.350 mc/s.

În aval de Porțile de Fier, debitele se vor reduce, cu excepția celei din a doua jumătate a perioadei prognozate, când vor fi stabile pe sectorul Gruia - Corabia.

INHGA estimează că debitul maxim pentru luna iulie va fi de 6.500 mc/s, ceea ce este mai mare decât valoarea medie multianuală de 5.350 mc/s. Debitul minim previzionat este de 4.000 mc/s.

Pentru râurile interioare în perioada 7 - 13 iulie, se preconizează că debitele medii zilnice vor fi în general în scădere în prima parte a intervalului. Excepție fac râurile din bazinele hidrografice Vedea și Bârlad, afluenții Prutului și cele din Dobrogea unde acestea vor rămâne constante.

În partea a doua a intervalului prognozat, debitele medii zilnice vor fi în general constante, cu excepția cursurilor mijlocii și inferioare ale râurilor mari din vestul țării care vor fi în scădere.

Hidrologii indică faptul că pe parcursul întregului interval prognozat, este posibil ca debitul unor râuri mici din zonele montane să crească ușor datorită ploilor prognozate.

În luna iulie a anului 2024, regimul hidrologic se va situa între 30% și 50% din mediile multianuale lunare. Valori mai mari (50-80%) vor fi pe râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Bega Veche, Bega, Timiș, Bârzava și pe cursurile superioare ale Jiului și Bistriței. Valori mai mici (sub 30%) vor fi pe râurile din bazinele hidrografice Călmățui, Siret (exceptând cursul superior al Bistriței), Prut mijlociu și inferior și pe râurile din Dobrogea.

Hidrologii avertizează: "În cursul lunii iulie sunt posibile fenomene episodice de scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide în timpul ploilor torențiale".

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu