HUB PRESS

s e î n c a r c ă

România se numără printre țările UE cu cel mai mare declin al vânzărilor la nivel de detaliu în septembrie, conform Eurostat.

România se numără printre țările UE cu cel mai mare declin al vânzărilor la nivel de detaliu în septembrie, conform Eurostat.
Sursă foto: The Romania Journal

România se numără printre țările cu cel mai accentuat regres al vânzărilor la nivel de detaliu, în septembrie, conform datelor Eurostat.

Analizând statele membre UE pentru care există date disponibile, putem observa că cel mai mare progres al volumului de comerț la nivel de detaliu în septembrie, față de luna anterioară, a fost consemnat în Slovenia (1,1%), Polonia (1%) și Danemarca (0,9%). Pe de altă parte, cele mai notabile regrese s-au produs în Slovacia (minus 2%), Suedia (minus 1,1%), Germania și Ţările de Jos (ambele cu minus 0,8%), Irlanda și România (ambele cu minus 0,7%).

La nivelul UE, vânzările de produse non-alimentare au cunoscut o scădere de 1,8%, pe când vânzările de alimente, băuturi și tutun au marcat o creștere de 1,3%, iar cele de combustibili auto un avans minim de 0,1%.

Totodată, volumul comerțului la nivel de detaliu în Uniunea Europeană a avut un declin în septembrie cu 2.7%, comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent. În zona euro acest declin a ajuns la 2.9%.

Dintre statele membre UE pentru care există date disponibile, cel mai mare avans al volumului de comerț la nivel de detaliu în septembrie, comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, a fost observat în Spania (7.5%), Cipru (4.1%) și Luxemburg (2.6%). Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Slovenia (minus 17%), Belgia (minus 8.4%) și Ungaria (minus 7.3%).

România a notificat un declin anual de 0.1% în septembrie, urmând un avans de 0.4% luna anterioară.

În cadrul UE, vânzările de combustibili auto au marcat un regres de 6.9%, cele de produse non-alimentare o scădere de 3.2%, iar cele de alimente, băuturi și tutun o diminuare de 0.9%.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu