HUB PRESS

s e î n c a r c ă

România intenționează să solicite Comisiei Europene o revizuire a propunerilor sale privind diminuarea emisiilor de metan.

România intenționează să solicite Comisiei Europene o revizuire a propunerilor sale privind diminuarea emisiilor de metan.
Sursă foto: Bancwatch

Capitala României, București, intenționează să solicite Comisiei Europene o revizuire a propunerii de lege privind reducerea emisiilor de metan. Acest lucru se datorează faptului că România ar putea fi supusă unor costuri disproporționate în comparație cu alte state membre ale UE, așa cum a menționat marți ministrul energiei, Sebastian Burduja.

Propunerile recente ar putea implica pentru România cheltuieli care ajung până la 1 miliard de euro. Aceasta va avea un impact semnificativ asupra industriei și consumatorilor.

"Vom lupta pentru ca versiunea finală a legii să reflecte situația unică a României", a afirmat Burduja la Conferința Internațională pe tema Gazelor din România din 2023. El a adăugat că va aborda această problemă cu toate statele membre și cu organismele competente.

În decembrie 2022, Consiliul a convenit asupra unei propuneri generale menite să monitorizeze și să reducă emisiile de gaz metan provenite din sectorul energetic. Aceasta ia în considerare faptul că metanul este un gaz cu efect de seră puternic, responsabil pentru aproximativ 30% din încălzirea globală actuală.

Propunerea include noi reglementari în domeniile petrolului, gazelor și cărbunelui, solicitând măsurarea, raportarea și verificarea emisiilor de metan (MRV) la cele mai înalte standarde. Operatorii vor fi obligați să verifice toate puțurile și minele, să identifice emisiile și să implementeze măsuri adecvate pentru a preveni și minimiza emisiile de metan în cursul operațiunilor.

Burduja a subliniat că România va trebui să monitorizeze peste 60000 de puțuri. În același timp, menținerea reglementărilor actuale ar putea prejudicia competitivitatea economiei românești și ar putea supune cetățenii unor sarcini grele.

Fiind al doilea cel mai mare producător de petrol și gaze din UE, România se află printre țările UE cu cel mai ridicat nivel de emisii de gaz metan provenite din sectorul energetic. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Observatorul Internațional UNEP privind Emisiile de Gaz Metan, Universitatea din Utrecht și Fondul pentru Apărarea Mediului.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu