HUB PRESS

s e î n c a r c ă

România devine un exemplu negativ în UE pentru colectarea insuficientă a TVA: Suntem considerați un studiu de caz de către Comisia Europeană.

România devine un exemplu negativ în UE pentru colectarea insuficientă a TVA: Suntem considerați un studiu de caz de către Comisia Europeană.
Sursă foto: Agerpres.ro

Un segment intitulat "România - analiză a deficitului mare și constant de colectare a TVA" este dedicat României în raportul anual al Comisiei Europene privind veniturile din TVA ale țărilor membre, conform Ziarul Financiar.

"În contrast cu alte state membre ale UE, România a avut un deficit constant și mare de colectare a TVA în ultimii ani. Din 2000, primul an când s-a analizat deficitul de colectare a TVA, acesta a fluctuat peste pragul de 30%. În plus, deficitul de conformitate la TVA a fost mult mai mare decât în orice alt stat membru pe tot parcursul perioadei dintre 2000 și 2021. Între 2013 și 2021, acesta varia între 33.2% și 39.7%", afirmă oficialii Comisiei Europene.

România are un deficit de colectare a TVA (VAT Gap) de aproximativ 36%, conform celor mai recente date ale Comisiei Europene. Această cifră indică faptul că guvernul nu reușește să încaseze aproximativ 9 miliarde euro (45 miliarde lei) din totalul sumelor ce pot fi obținute din TVA.

Deficitul de colectare a TVA nu reprezintă doar evaziune fiscală. Aproximativ jumătate din acest Gap provine din ratele reduse ale TVA. De fapt, când Comisia Europeană calculează acest Gap, presupune că România ar trebui să colecteze 19% TVA pentru toate tranzacțiile. Dacă un produs sau serviciu are o rată redusă de TVA la 9% sau la 5%, diferența de până la 9% este inclusă în acest Gap de TVA. România are cel mai mare Gap din Uniunea Europeană.

"Deficitul a rămas ridicat, în ciuda condițiilor favorabile pentru îmbunătățirea conformității cu plata TVA. În total, între 2013 și 2021, economia românească a crescut cu 34% în termeni reali. Mai mult, guvernul a redus semnificativ povara TVA prin reducerea ratei standard cu 4 puncte procentuale în ianuarie 2016 și încă un punct procentual în 2017. Această scădere semnificativă a ratei nu a avut un impact vizibil asupra evoluției deficitului de conformitate la plata TVA".

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu