România, alături de partenerii săi care sunt semnatari ai Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale din Europa (TCFE), va suspenda punerea în aplicare a acestui tratat atât timp cât este necesar, respectând regulile dreptului internaţional, a informat marţi seara Ministerul Afacerilor Externe, conform Agerpres.
"În lumina Declaraţiei Consiliului Nord-Atlantic referitoare la reacţia aliată la retragerea Rusiei din Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale din Europa (TCFE), prezentată marţi, România va suspenda, împreună cu partenerii săi care sunt semnatari ai TCFE, punerea în practică a Tratatului pentru perioada necesară, respectând normele de drept internaţional", se menționează într-o declarație a MAE transmisă AGERPRES.
Conform sursei citate, consultările iniţiate la nivel aliat pe 9 iunie au relevat că menținerea acestui Tratat doar de către aliații semnatari este nerealistă.
"Această schimbare reprezintă un răspuns la decizia Rusiei de a se retrage din Tratat şi la războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, contrar scopurilor documentului care a fost timp de decenii un pilon central al structurii de securitate în spaţiul euroatlantic. Rusia continuă să submineze ordinea internaţională bazată pe reguli, încălcând Carta ONU, angajamentele Actului Final de la Helsinki, obiectivele şi principiile Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale din Europa, inclusiv reciprocitatea, transparenţa, implementarea, verificarea şi acordul statului-gazdă", accentuează MAE.
România va contribui în continuare activ la securitatea Europei și a spațiului euroatlantic alături de celelalte state aliate, susținând o poziție consolidată de descurajare și apărare a NATO și prin măsuri adecvate de control al armelor, ținând cont de contextul de securitate și securitatea tuturor aliaților conform Noului Concept Strategic, menționează Ministerul Afacerilor Externe.
Moscova s-a retras oficial marţi dintr-un tratat esenţial care impunea restricţii asupra anumitor categorii de arme convenţionale, acuzând SUA că au erodat situaţia de securitate post-Războiul rece prin extinderea Alianţei Nord-Atlantice, potrivit Reuters.
Federația Rusă a informat pe data de 9 iunie depozitarul Tratatului privind Forțele Armate Convenționale din Europa despre decizia sa de retragere. În conformitate cu prevederile Tratatului, această decizie devine efectivă după 150 de zile de la notificare, adică pe 7 noiembrie. Consiliul Nord-Atlantic a condamnat anunțul și a anunțat consultări privind implicațiile retragerii Rusiei din Tratat și impactul asupra securității Alianței.
Tratatul privind forţele armate convenţionale din Europa a fost negociat în ultimii ani ai Războiului rece și semnat la Paris, pe 19 noiembrie 1990. Acesta stabilește o serie de limite pentru cinci categorii de armament convenţional: tancuri de luptă, vehicule blindate, artilerie grea, avioane şi elicoptere de luptă. România a aderat la Tratat în 1992.