HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Riscul asociat cu consumul de vitamine în sezonul rece - Situații în care pot avea efecte mai negative decât pozitive

Riscul asociat cu consumul de vitamine în sezonul rece - Situații în care pot avea efecte mai negative decât pozitive
Sursă foto: Exquis.ro

Pe măsură ce sezonul de toamnă și iarnă se apropie, există o tendință crescută pentru consumul de vitamine. Mulți le consideră esențiale pentru fortificarea imunitarului și menținerea unei sănătăți optime în perioada epidemilor. Însă, doctor Elena Solomatina avertizează că un consum neîngrădit și excesiv de suplimente vitaminice poate avea consecințe negative serioase asupra organismului, putând chiar duce la intoxicare.

"Toamna, oameni încep să ia în mod activ vitamina D, și în cantitati colosale. Acest lucru poate duce la diverse probleme: imunitate redusă, dezvoltarea bolilor neurodegenerative (de exemplu, boala Alzheimer, boala Parkinson sau demența), perturbarea sistemului cardiovascular", afirmă Solomatina.

Riscurile consumului necontrolat de vitamine în sezonul rece

Specialistul subliniază faptul că, în perioada toamnei, mulți încearcă să-și "consolideze" imunitatea prin consumul excesiv al anumitor alimente considerate benefice. Un astfel de exemplu este ficatul de cod care este foarte solicitat în această perioadă. Cu toate acestea, acest produs este foarte concentrat; prin urmare ficatul de cod și alte surse ale vitaminelor A,E,D trebuie consumate cu moderație.

"Nu este nevoie să se ajungă la extreme. Nu ar trebui să folosiți vitaminele A, E și D fără discernământ. Ar trebui să fiți foarte atenți când adăugați vitamine în dieta dumneavoastră", recomandă Dr. Elena Solomatina.

Specialista îi sfătuiește pe cei care doresc să-și completeze dieta cu vitamine să consulte un medic înainte de a face acest lucru.

Când sunt necesare vitaminele?

Vitaminele pot avea efecte benefice asupra organismului în următoarele situații: diagnosticul stabilit de hipovitaminoză și deficiență de vitamine; dupa boli grave; boli cronice; alimentație monotonă și neregulată; în timpul și după o dietă; activitate fizică crescuta; în timpul tratamentului tuberculozei cu izoniazid (este necesar vitamin B6); stres cronic; în timpul sarcinii și alaptarii; in timpul fumatului.

Efectele negative ale consumului excesiv de vitamine

Un surplus de vitamine poate duce la hipervitaminoza, care poate fi la fel de periculoasă ca hipovitaminoza. Consecințele cele mai severe apar atunci când exista un supradozaj de vitamine liposolubile A,D,E. Acestea se acumulează în organism și nu sunt eliminate, spre deosebire de cele hidrosolubile. De exemplu, vitamina A poate cauza cancer pulmonar la fumători. Vitaminele hidrosolubile pot fi periculoase atunci când sunt administrate în doze mari. De exemplu, acidul ascorbic mai mult de 1 g pe zi poate provoca avort.

Important: Informațiile sunt furnizate doar în scop informativ. Consultați un specialist cu privire la contraindicații și efecte secundare și nu vă automedicați. Dacă observați primele semne ale unei boli, consultați imediat un medic.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu