HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Repararea terminalului de feribot de la Varna se va realiza cu un buget de 13 milioane de leva provenit din fonduri publice.

Repararea terminalului de feribot de la Varna se va realiza cu un buget de 13 milioane de leva provenit din fonduri publice.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Facilitățile pentru feribot din Portul Varna nu au beneficiat de reparații încă de la inaugurare, astfel că s-au alocat 13 milioane de leva prin intermediul Companiei naționale pentru infrastructură portuară, a anunțat vineri ministrul Transporturilor din Bulgaria, Georgi Gvozdeikov, în timpul unei vizite la terminalul de feribot, conform agenției BTA.

Acesta a detaliat că întreaga sumă va fi direcționată către lucrările de reparații. Se preconizează semnarea contractelor în cadrul a patru licitații publice deja lansate, inclusiv o licitație pentru repararea parcării și una pentru renovarea unui atelier destinat schimbării boghiurilor pe ecartament rusesc, potrivit Agerpres.

Georgi Gvozdeikov a subliniat importanța terminalului de feribot din Varna, având în vedere că după începerea reconstrucției Ucrainei post-conflict, acesta va juca un rol crucial în fluxurile de import-export. Însă înainte ca acest lucru să se întâmple, toate reparațiile necesare vor fi finalizate la terminalul de feribot care va respecta toate standardele europene. Ministrul estimează că aceste lucruri se vor întâmpla în aproximativ un an - un an și jumătate.

Ministrul Transporturilor din Bulgaria a adăugat că proiectul unui terminal intermodal în Portul Varna nu a fost abandonat și ar putea deveni realitate în viitor.

"Compania națională de căi ferate din Bulgaria este un subiect fierbinte", a declarat Gvozdeikov. "Știu ce am găsit acolo când am preluat mandatul și sarcina mea este să fac o schimbare", a adăugat acesta. Cu toate acestea, schimbarea nu se poate produce peste noapte. "Bulgaria are o oportunitate enormă de a schimba situația prin finanțarea semnificativă provenită din Planul de Relansare și Reziliență, care ar putea reprezenta începutul modernizării transportului feroviar de pasageri în Bulgaria", a afirmat ministrul Transporturilor. Acesta speră ca până în 2027, când ar trebui să fie finalizate toate proiectele, Bulgaria să dispună de o infrastructură feroviară modernizată care va oferi servicii de top publicului.

Licitațiile în curs pentru achiziționarea de material rulant nou pentru Calea Ferată de Stat din Bulgaria au o valoare totală de aproximativ două miliarde de leva.

În ceea ce privește proiectul legat de un sistem aerian de ambulanțe, acesta se află deja într-un stadiu avansat, a adăugat oficialul bulgar. "În momentul de față, un elicopter nou-nouț este testat în Italia și sperăm că până la sfârșitul anului va fi înregistrat", a declarat Gvozdeikov. O licitație publică pentru construirea a șase baze pentru sistemul aerian de ambulanțe urmează să fie lansată în curând, iar ministrul speră ca procedura să fie finalizată până la sfârșitul anului.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu