HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Renault finalizează tranzacția pentru participația pe care o deține la Nissan.

Renault finalizează tranzacția pentru participația pe care o deține la Nissan.
Sursă foto: economedia.ro

Producătorii de automobile au dezvăluit miercuri înființarea unui trust francez, în cadrul căruia Renault transferă 28,4% dintre acțiunile sale la Nissan. Prin urmare, Renault și-a diminuat participația la Nissan de la aproximativ 43% la 15%, stabilind o egalitate între companii.

Conform anunțului făcut pe data de 6 februarie 2023, Renault și Nissan vor menține o participație reciprocă de 15%, cu o obligație de retenție, precum și un angajament de a-și restricționa participările. Renault va transmite 28,4% din acțiunile sale Nissan către un trust francez, unde drepturile de vot vor fi "neutralizate", cu excepția anumitor situații speciale. Renault va continua să beneficieze integral de drepturile economice (dividende și venituri din vânzarea acțiunilor) asociate acțiunilor détenute de trust până la vânzarea acestor acțiuni.

După transmiterea a 28,4% din acțiunile sale către trust, Nissan va avea posibilitatea să exercite drepturile de vot asociate cu pachetul său de acțiuni în cadrul Renault. Drepturile de vot ale Renault și Nissan vor fi limitate la 15% dintre drepturile de vot exercitabile, oferind celor două companii posibilitatea să-și exercite liber drepturile de vot în această limită.

Surse anonime au declarat pentru Bloomberg că, în ultimele săptămâni, directorii Renault au subliniat în mod repetat că angajații nu mai trebuie să schimbe informații cu colegii lor de la Nissan.

Renault intenționează acum să utilizeze profiturile obținute din vânzarea participației la Nissan pentru a investi mai departe în Ampere, în divizia sa de mașini sport Alpine și în subsidiara sa de reciclare, a declarat luna trecută directorul financiar al Renault, Thierry Pieton.

"Noul acord privind alianţa restructurată Renault, Nissan şi partenerul Mitsubishi Motors va intra în vigoare miercuri. Viitorul capitol al alianţei va fi construit pe fundaţiile parteneriatului îndelungat şi va maximiza crearea de valoare pentru fiecare membru al alianţei", au comunicat companiile.

Ca parte a tranzacției, Nissan s-a angajat să investească până la 600 milioane de euro în divizia de vehicule electrice a Renault - Ampere - transformându-se astfel într-un investitor strategic și asigurându-și un loc în consiliul companiei.

Separat, Mitsubishi s-a angajat să investească până la 200 milioane de euro în Ampere, pe care Renault speră să o introducă prin intermediul unei Oferte Publice Inițiale (IPO).

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin