HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Protestele de la CAS ar putea duce la întârzierea salariilor pentru 1.500 de angajați ai Spitalului Județean.

Protestele de la CAS ar putea duce la întârzierea salariilor pentru 1.500 de angajați ai Spitalului Județean.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Aproape 1.500 de membri ai echipei Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Buzău vor primi salariile cu întârziere, ca urmare a protestelor iniţiate de sindicatele caselor de sănătate. Sanitas avertizează că, dacă soluţiile la aceste probleme vor fi amânate, se va lua în considerare organizarea unui protest similar, conform Agerpres.

Conform reprezentanţilor sindicatului Casei Judeţene de Asigurări Sănătate (CJAS) Buzău, manifestaţiile începute pe 2 noiembrie vor persista şi în această săptămână. Această decizie este luată în urma nerespectării până acum a cererilor privind creşterea salariilor.

"Ne continuăm protestul împotriva politicii de dispreţ a Guvernului şi a Parlamentului la adresa salariaţilor din CNAS, totodată vreau să vă spun că sindicatele şi conducerea CNAS au încercat rezolvarea acestor probleme de salarizare din cadrul instituţiei, am avut un proiect de lege pentru a genera suportul legislativ necesar corecţiilor salariale în condiţiile în care salariaţii din instituţie nu au beneficiat de niciun fel de creştere salarială din 2018 până în prezent. Programul cu publicul va fi acelaşi: 8,30 - 9,00 şi 16,00 - 17,00. Va fi afectat tot sistemul medical, tot ce înseamnă furnizori de servicii medicale. Sper că nu va fi nevoie de un blocaj total în ceea ce priveşte sistemul de sănătate, ne cerem scuze, regretăm profund neplăcerile create, dar din păcate aceasta este singura soluţie rămasă", a menţionat pentru AGERPRES George Radu, reprezentantul Sindicatului CAS Buzău.

Protestele membrilor CJAS au un impact semnificativ şi asupra personalului celui mai mare spital din judeţ. Peste 1.500 de angajaţi ai SJU Buzău - medici, asistente medicale şi personal TESA - vor primi salariile cu întârziere.

"Din păcate, din discuţiile cu conducerea CJAS, am înţeles că pe data de 15 nu se vor vira banii de salarii din cauza acestui protest pe care am înţeles că angajaţii caselor de asigurări îl desfăşoară. Pe lângă faptul că angajaţii nu îşi vor lua salariile, ce se va întâmpla cu pacienţii din Spitalul Judeţean şi din toate spitalele aflate în contract cu CJAS, pentru că de acolo vin fondurile? În Spitalul Judeţean sunt aproximativ 1.500 de angajaţi, medici, asistente medicale, personal TESA ş.a.m.d.", a subliniat pentru AGERPRES Graţiela Constantin, preşedintele Sindicatului SANITAS Buzău.

În cazul în care salariile angajaţilor din cadrul spitalului vor fi întârziate, Sanitas ia în considerare organizarea unui protest.

"În sistemul privat al caselor de asigurări de sănătate, al unei entităţi private, toţi banii rămân acolo. Dacă aceşti bani ar rămâne strict în bugetul Caselor, sistemul de sănătate ar fi la un nivel de zece ori mai mare decât acum, vor fi bani şi de salarii, de medicamente, pentru dispozitive medicale. În momentul în care aceşti bani intră mai întâi în bugetul consolidat al statului şi de acolo ni se dau cu ţârâita înapoi, se întâmplă ce vedem în momentul de faţă. Problema nu este nici la CNAS, nici la angajaţii din sănătate şi nici la pacienţii care au plătit aceste asigurări. În toată această ecuaţie, singura entitate vinovată de ce se întâmplă acum este Guvernul, alături de Ministerul de Finanţe. În Buzău, dacă nu se remediază problema şi vor întârzia salariile prea mult, suntem dispuşi să ieşim la protest", a mai adăugat Graţiela Constantin.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu