HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Proteste persistente din partea angajaților DSP-urilor, "Cenușăreasa" sistemului sanitar: salarii minime și inechități flagrante

Proteste persistente din partea angajaților DSP-urilor,
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Miercuri, Marius Sepi, purtătorul de cuvânt al Sindicatului Naţional Forţa Legii, a exprimat nemulțumirea angajaților din Direcțiile de Sănătate Publică (DSP), descriindu-i ca fiind ”o Cenuşăreasă a sistemului sanitar” datorită faptului că au cele mai reduse venituri. Acesta a subliniat existența unor inechități evidente și a menționat că protestatarii nu vor înceta până când nu vor fi tratați la fel ca angajații Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

„În luna martie am depus în Parlament un amendament ca şi angajaii DSP să beneficieze de acelaşi drept, pentru că sunt instituţii asemănatoare cu cei de la Casa Naţională de Sănătate (CNAS). Cu toate acestea, parlamentarii au votat împotriva acestui amendament zilele trecute, ceea ce înseamnă că aproximativ 4.200 de salariaţi care lucrează în centrul sistemului sanitar - pe care guvernanţii s-au bazat în timpul pandemiei - au fost excluşi de la această mică recompensă”, a declarat Marius Sepi la Prima News.

Acesta a mai adaugat că angajaţii din DSP-uri au ajuns ”o Cenuşăreasă a sistemului sanitar”, având cele mai mici salarii, conform news.ro. „Salariile reale din Direcţiile de Sănătate Publică sunt undeva între 2.300 şi 5.000 de lei. Toate specialităţile necesare Ministerului Sănătăţii în teritoriu se regăsesc aici”, a adaugat Sepi.

Amendamentul propus presupunea o echilibrare astfel încât și salariații din DSP să fie pe același nivel cu cei din Casele de Asigurări.

Sepi a menționat că protestele vor continua să se extindă. „Casele Judeţene de Pensii şi Asigurări sunt în proteste, la fel ca și colegii din zona tehnic-administrativă a spitalelor, care sunt blocați din 2017. Asistenţii medicali sunt blocaţi la nivelul anului 2018”, a afirmat acesta, evidențiind faptul că profesioniștii părăsesc sistemul și existența unui risc real de blocare a activităților.

„Oamenii ne-au spus foarte clar că nu vor renunţa la aceste proteste dacă nu vor fi puşi pe aceeaşi grilă”, a subliniat Sepi.

Purtatorul de cuvânt al Sindicatului Naţional Forţa Legii a precizat că existența unor ”inechităţi strigatoare la cer” este evidentă. „Asistenţi medicali de laborator, care merg în controale pe calitatea apei cu salarii de 2.700 - 3.000 de lei, nu mai suportă”, a subliniat Sepi, menționând că nu este vorba despre o cerere de majorare procentuală a salariilor.

„Era o măsură reparatorie, după 6 ani de rezolvare a inechităţilor şi de punere pe grilele corecte a profesioniştilor din sistemul de sănătate”, a declarat Marius Sepi.

„De peste un an reprezentanţii coaliţiei ne promit o lege nouă de salarizare şi ne-au spus că nu vor mai face nicio concesie, până nu apare o nouă lege  salarizării. Vreţi să vă arăt câte excepţii au apărut în ultimele luni? În ţara asta nu se mai poate discuta cu argumente ,doar prin presiune”, a concluzionat acesta.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin