HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Propuneri noi pentru atestarea asistenților maternali de la Ministerul Familiei

Propuneri noi pentru atestarea asistenților maternali de la Ministerul Familiei
Sursă foto: Lugojeanul

Ministerul Familiei aduce pe masa discutiilor propuneri pentru revizuirea criteriilor de certificare a asistentilor maternali, in vederea ameliorarii starii actuale.

Expunerea de motive care sta la baza acestui proiect legislativ releva faptul ca, in momentul de fata, sistemul de asistenta materna se confrunta cu probleme precum imbatranirea personalului si un nivel redus al educatiei, experientei si calificarilor acestuia, conform informatiilor transmise de Radio Romania Actualitati.

In acest sens, noile cerinte vor include absolvirea a minim opt clase, o aptitudine completa pentru practicarea profesiei, furnizarea unor garantii morale privind cresterea, ingrijirea si educatia copiilor, rezidenta intr-o localitate care beneficiaza de servicii medicale si educationale si existenta unui venit stabil in cadrul familiei.

Conform noilor prevederi legislative, nu vor mai putea indeplini functia de asistent maternal pensionarii, persoanele condamnate definitiv sau cele care locuiesc cu astfel de indivizi. De asemenea sunt excluse persoanele cu afectiuni contagioase sau psihice, dependentii de alcool sau droguri si cei cu antecedente violente in familie.

Se introduc totodata restrictii legate de diferenta de varsta dintre asistentul maternal si copilul pe care il are in grija - aceasta trebuie sa fie cuprinsa intre 18 si 47 de ani. Ministerul Familiei sugereaza de asemenea ca, odata obtinut, certificatul de asistent maternal sa fie recunoscut pe termen nelimitat, cu necesitatea revalidarii la fiecare doi ani.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu