HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Propunere legislativă: Dreptul de a practica o profesie, prin examen de admitere sau pentru românii cu diplome obţinute în străinătate

Propunere legislativă: Dreptul de a practica o profesie, prin examen de admitere sau pentru românii cu diplome obţinute în străinătate
Sursă foto: Senatul Romaniei

In data de luni, Senatul a votat in unanimitate pentru o propunere legislativa care aduce completari la Legea 200/2004. Aceasta le va permite absolventilor romani cu diplome obtinute in strainatate sa practice profesia dorita dupa ce au trecut examenul de admitere specific acesteia, conform informatiilor furnizate de Agerpres.

Proiectul normativ prevede ca "Pentru profesiile prevăzute în anexa 4 cunoaşterea dreptului român se face prin examen de admitere în fiecare dintre profesiile cuprinse în anexă".

Senatorii Daniel Fenechiu si Monica Anisie (PNL) impreuna cu Robert Cazanciuc (PSD), initiatorii acestei propuneri legislative, considera in expunerea lor de motive ca "nu există o formulă mai potrivită de verificare a cunoaşterii dreptului român decât chiar examenul de admitere în profesie, care presupune practic însuşirea de către candidaţi a legislaţiei specifice de organizare şi funcţionare a fiecărei profesii".

Ei argumenteaza ca actualul cadru legal nu este suficient de explicit si necesita revizuire pentru a elimina obstacolele artificiale pentru tinerii valorosi din Romania care au urmat studii la universitati prestigioase din strainatate si doresc sa se intoarca in tara pentru "a contribui la dezvoltarea ţării şi la conectarea ei la cele mai înalte valori şi tehnologii", asa cum este mentionat in expunerea de motive.

Robert Cazanciuc, senator PSD, subliniaza ca "iniţiativa restabileşte normalitatea şi înlătură inechităţile care împiedicau studenţii români să intre într-un corp profesional din ţară şi să profeseze pe baza diplomelor de absolvire obţinute în străinătate şi recunoscute de Ministerul Educaţiei".

Propunerea legislativa pentru modificarea art. 38 din Legea 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale va fi supusa dezbaterii Camerei Deputatilor, care are rol decizional in acest caz.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu