HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Promovarea și continuarea tradițiilor momârlanilor din Uricani, realizată cu sprijinul tinerilor.

Promovarea și continuarea tradițiilor momârlanilor din Uricani, realizată cu sprijinul tinerilor.
Sursă foto: basilica.ro

Obiceiurile tradiționale ale momârlanilor din Uricani și a localităților învecinate vor fi puse în valoare printr-o inițiativă culturală ce implică 80 de tineri din regiune. Aceștia vor participa la o serie de activități menite să evidențieze patrimoniul cultural local.

Proiectul, numit "Împreună prin cultură în Ţinutul Momârlanilor", este implementat de Asociaţia Ţinutul Momârlanilor. Finanțarea provine din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), cu un suport adițional oferit de Primăria Uricani.

"În cadrul proiectului, 80 de copii din Uricani, Valea de Brazi şi Câmpu lui Neag vor fi angrenaţi în activităţi de cunoaştere şi promovare a tradiţiilor populare. Între altele, copiii vor realiza clipuri în care vor spune povestea famililor de momârlani din zonă, aşa cum o văd ei", a explicat Claudia Irina Şandru, preşedinta Asociaţiei Ţinutul Momârlanilor pentru AGERPRES.


În plus, tinerii vor avea ocazia să participe la o şezătoare tradițională unde localnicii le vor împărtași secretele rețetelor tradiționale și cum să confecționeze elemente ale costumului momârlanilor din Valea Jiului.

În aprilie 2024, proiectul se va încheia cu un spectacol public la casa de cultură din Uricani unde vor fi expuse toate realizările copiilor.

Totalul fondurilor alocate pentru acest proiect este de 197.500 lei, dintre care 90% provine din PNRR și 10% este o cofinanțare oferită de Primăria Uricani.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu