HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Progres semnificativ în domeniul științific: papirusuri antice de 2.000 de ani decifrate prin intermediul inteligenței artificiale / Ce mesaje au lăsat strămoșii noștri

Progres semnificativ în domeniul științific: papirusuri antice de 2.000 de ani decifrate prin intermediul inteligenței artificiale / Ce mesaje au lăsat strămoșii noștri
Sursă foto: Brent Seales

Documentele antice, numite "Papirusurile de la Herculaneum", care până acum erau indecifrabile, sunt în prezent supuse unui proces de decodare cu ajutorul inteligenței artificiale. Această tehnologie avansată le permite cercetătorilor să reconstituie și să dezvăluie conținutul acestor papirusuri, oferind o privire captivantă asupra vieții și culturii din perioada respectivă, așa cum raportează CNN.

După două mii de ani, primul cuvânt complet de pe un papirus antic nedeschis a fost decodat cu ajutorul tehnologiei informatice și al inteligenței artificiale sofisticate. Acest lucru a fost anunțat de o echipă de cercetare care a inițiat „Vesuvius Challenge”, o competiție concepută pentru a accelera descoperirile realizate pe aceste pergamente.

Prima descoperire a fost cuvântul „porphyras”, echivalentul grecesc pentru „violet”. Acesta a fost identificat prima dată de Luke Farritor, student la informatică la Universitatea din Nebraska, care a participat la concurs.
Metoda folosită

În cadrul competiției, participanților li s-a solicitat să utilizeze o tehnică numită „înfășurare virtuală” pe două pergamente rulate disponibile pe site-ul concursului, într-o încercare de a decoda cuvintele ascunse.

Înfășurarea virtuală începe cu tomografia computerizată, o procedură cu raze X utilizată pentru a scana fiecare papirus rulat și deformat.

După ce analizează straturile curbe din scanare, cercetătorii netezesc virtual pergamentele și le examinează cu ajutorul unei inteligențe artificiale avansate. Aceasta a fost instruită să detecteze cerneala de pe pagină.

Tehnologia a fost dezvoltată de profesorul de informatică Brent Seales de la Universitatea din Kentucky și este în curs de perfecționare de aproape două decenii. Cu toate acestea, eforturile pentru interpretarea pergamentelor durează mult mai mult.
Papirusuri antice descoperite în noroi vulcanic

Erupția Vezuviului din anul 79 d.Hr., un vulcan situat lângă Napoli, Italia, a acoperit orașele romane antice Pompeii și Herculaneum cu noroi vulcanic.

Herculaneum și papirusurile au rămase ascunse până când orașul a fost redescoperit accidental de un muncitor care căuta apă pentru un puț la începutul secolului al XVIII-lea, conform Societății Herculaneum.

Aproape 1.100 de pergamente carbonizate, numite acum „pergamentele Herculaneum”, au fost recuperate dintr-o clădire care se crede că a fost casa socrului lui Iulius Cezar, conform Universității din Kentucky.

Se menționează că această colecție este singura bibliotecă de dimensiuni mari cunoscută din antichitatea clasică.

În secolul al XIX-lea, sute de suluri au fost desprinse cu ajutorul unei mașini, iar papirusurile fragile au fost lăsate în bucăți, potrivit site-ului universității.

Ca mulți alți papirologi de la Herculaneum, Michael McOsker, cercetător postdoctoral în papirologie la University College London, care nu a fost implicat în descoperirea recentă, a studiat sulurile care fuseseră derulate anterior. Acest lucru a dus la fragmentarea și dificultatea citirii papirusurilor.

"Evident, mai este un drum lung de parcurs până când vom putea citi un întreg sul, care este adevăratul obiectiv, dar sunt sigur că este o problemă care poate fi rezolvată acum și care s-ar putea să nu dureze chiar atât de mult. Papirusurile derulate sunt satisfăcătoare și importante, dar va fi un salt cuantic înainte să avem texte complete… Sunt paralizat de numărul de opțiuni și mă simt doar recunoscător pentru orice lucrare nouă din antichitate pe care o găsim. Va fi atât de interesant să studiem orice vom găsi.”, a declarat McOsker într-un e-mail, referitor la recenta descoperire.
Premiu de 700.000 de dolari pentru decodarea papirusurilor

Farritor și Youssef Nader, un student absolvent de biorobotică la Universitatea Freie din Berlin, au lucrat independent unul față de celălalt și au identificat același cuvânt.

Ei au câștigat „Premiul pentru primele litere”, în valoare de 50.000 de dolari, însă marele premiu al competiției Vesuvius Challenge – 700.000 de dolari pentru prima echipă care poate citi patru pasaje continue cu o lungime minimă de 140 de caractere – este încă disponibil.

Seales speră că un pergament parțial citit, care să îndeplinească condițiile concursului, va fi prezentat până la sfârșitul acestui an, iar un pergament complet ar putea fi decodat până la sfârșitul anului 2024.

"Acest material datează de 2.000 de ani – au existat oameni care au scris acest lucru. Au scris despre dragoste, au scris despre război, au scris despre pace, s-au certat între ei. Aceste manuscrise sunt dialoguri pe care le purtau despre viziuni filosofice asupra lumii. Și astfel, chiar dacă nu aflăm nimic, dar legătura profundă pe care o avem cu anticii în ceea ce privește umanitatea, este totuși semnificativă.", a spus Seales.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu