HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Programul de răscumpărare al Fondului Proprietatea este suplimentat cu 1 miliard de acțiuni.

Programul de răscumpărare al Fondului Proprietatea este suplimentat cu 1 miliard de acțiuni.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Fondul Proprietatea extinde programul de răscumpărare cu un miliard de acţiuni suplimentare

Iniţial, compania a comunicat intenţia sa de a răscumpăra 670 milioane de acţiuni, reprezentând aproximativ 12% din capitalul social. Programul a fost ulterior majorat cu un miliard de acţiuni suplimentare, adică 630 milioane de lei, ajungând astfel la peste un miliard de lei. Acest lucru se bazează pe preţul pe acţiune de 0,6319 lei pe care Fondul este dispus să îl ofere investitorilor care doresc să vândă o parte din participaţiile lor.

"În urma rapoartelor curente publicate la 24 octombrie 2023 şi 26 octombrie 2023 privind aprobarea ofertei publice de cumpărare de către Autoritatea de Supraveghere Financiară şi publicarea documentaţiei ofertei publice de cumpărare, Franklin Templeton International Services S.À R.L., în calitate de administrator de fond de investiţii alternative şi administrator unic al Fondul Proprietatea SA doreşte să informeze acţionarii că, astăzi am depus spre aprobarea ASF o cerere de modificare a documentaţiei aferente ofertei publice de cumpărare în sensul creşterii numărului de acţiuni ce se intenţionează a fi cumpărate (atât sub formă de acţiuni, cât şi de GDR) până la 1.670.000.000", se arată într-un raport de la BVB, citat de Ziarul Financiar.

Oferta este intermediată de Swiss Capital şi Auerbach Grayson și se desfășoară între 31 octombrie și 5 decembrie 2023. Prin acest program, Fondul distribuie fonduri acţionarilor și anulează ulterior acţiunile respective, eliminându-le astfel din piaţă.

Cu adiția unui miliard suplimentar de acţiuni, Fondul va răscumpăra în total aproximativ 29,5% din capitalul social. La prețul curent al tranzacțiilor la BVB, care este de 0,506 lei pe unitate, compania oferă un premium de aproape 25%.

"Cred că a fost o surpriză plăcută pentru piaţă, ţinând cont că Fondul Proprietatea a ieşit puţin din vizorul investitorilor. Nu se aştepta nimeni să vină cu preţul atât de aproape de valoarea activului net. Interesul fondurilor care au rămas captive cu foarte multe acţiuni este să facă un exit cât mai elegant, cu un profit cât mai mare după perioada lungă în care au stat pe el şi au încasat deja dividendul special", a declarat Dragoş Mesaroş, broker al Goldring, într-o recentă ediţie a ZF Deschiderea de Astăzi.

În urma implementării programului de răscumpărare, acţiunile FP s-au apreciat cu 26% în ultima lună, pe tranzacţii de 165 de milioane de lei, conform datelor BVB.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu