Economia europeană și-a pierdut avântul în acest an pe fondul unui cost ridicat al vieții, al cererii externe slabe și al politicilor monetare care s-au înăsprit. În timp ce activitatea economică este de așteptat să se redreseze treptat în viitor, Prognoza de toamnă a Comisiei Europene revizuiește creșterea PIB-ului UE în scădere în comparație cu proiecțiile sale de vară. Se estimează că inflația a scăzut la un minim din ultimii doi ani în zona euro în octombrie și va continua să scadă în orizontul de prognoză.
Creșterea și-a pierdut avânt, dar este încă așteptată o revenire. După o expansiune robustă pe parcursul întregii anului 2022, PIB-ul real s-a contractat spre sfârșitul anului și abia a crescut în primele trei trimestre ale anului 2023. Inflația încă ridicată, deși în scădere, și înăsprirea politicii monetare au avut impact mai puternic decât se aștepta anterior, alături de un nivel slab al cererii externe. Ultimii indicatori arată o activitate economică scăzută și în trimestrul al patrulea al acestui an, pe fondul incertitudinii crescute. În ansamblu, prognoza de toamnă prevede o creștere a PIB-ului în 2023 la 0,6% atât în UE, cât și în zona euro, cu 0,2 puncte procentuale sub prognoza de vară a Comisiei.
Se așteaptă ca activitatea economică să se redreseze treptat, pe măsură ce consumul se redresează pe fondul unei piețe a forței de muncă constant robuste, a creșterii susținute a salariilor și a reducerii continue a inflației. În ciuda politicii monetare mai înăsprite, se preconizează că investițiile vor continua să crească, susținute de bilanțurile globale solide ale companiilor de fondurile pentru redresare și reziliență. În 2024, se estimează că creșterea PIB-ului UE se va îmbunătăți la 1,3%.
Piața muncii din UE a continuat să aibă performanțe puternice în prima jumătate a anului 2023, în ciuda încetinirii creșterii economice.