HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Președintele Iohannis distribuie generos Steaua României în Africa

Președintele Iohannis distribuie generos Steaua României în Africa
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Președintele României, Klaus Iohannis, a acordat Ordinul Național "Steaua României" în grad de Colan către liderii din Republica Kenya, Republica Unită Tanzania, Republica Cabo Verde (cunoscută și ca Republica Capului Verde) și Republica Senegal.

Conform decretelor emise luni și apărute în Monitorul Oficial, președintele a atribuit această distincție președintelui Kenyei, William Kipchirchir Samoei arap Ruto, președintei Tanzaniei, Samia Suluhu Hassan, președintelui Cabo Verde, Jose Maria Neves și președintelui Senegalului, Macky Sall. Aceste distincții au fost acordate ca semn de "înaltă apreciere pentru contribuţia excepţională avută la dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi colaborare" dintre România și cele patru națiuni africane. Agerpres a relatat că toate cele patru decrete au fost semnate vineri de către președintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis va întreprinde un turneu în mai multe țări africane începând cu data de 23 noiembrie: vizite oficiale în Kenya, Tanzania și Republica Cabo Verde precum și o vizită oficială în Senegal.

Martea viitoare este programată vizita oficială în Republica Kenya unde liderul statului român va fi întâmpinat de președintele William Ruto pentru discuții oficiale și tête-à-tête, urmate de conferințe de presă comune. Documente oficiale privind mediul și cooperarea politică vor fi semnate în acest context.

Ulterior, Iohannis va lua parte la o reuniune cu directorul executiv al UNEP - United Nations Environment Program la sediul ONU din Nairobi.

Miercuri, președintele României va inaugura o donație din Programul de asistență pentru dezvoltare al României pentru unitatea de învățământ - Uthiru Girls High School.

În Republica Unită Tanzania, Klaus Iohannis are programate consultări politice cu președinta Samia Suluhu Hassan. În cadrul vizitei sale în Republica Cabo Verde, Iohannis se va consulta cu președintele Jose Maria Neves.

Agenda oficială include și întrevederi cu Austelino Tavares Correia, președinte al Adunării Naționale, prim-ministrul Jose Ulisses Correia e Silva și primarul orașului Praia, Francisco Avelino Carvalho.

Iohannis are programată și o întâlnire cu foștii studenți din Cabo Verde care au studiat în România.

În cadrul vizitei sale oficiale în Republica Senegal, Klaus Iohannis se va consulta cu omologul său Macky Sall.

Programul oficial al vizitei include și participarea celor doi lideri la inaugurarea Casei Naţiunilor Unite din Senegal, care va găzdui cele 34 de agenţii ale ONU prezente în această ţară. Klaus Iohannis are programată o întâlnire cu foști studenți senegalezi care au studiat în România.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu