HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Președintele CNAS informează că un sfert din populația României a primit un antibiotic decontat în 2022.

Președintele CNAS informează că un sfert din populația României a primit un antibiotic decontat în 2022.
Sursă foto: center4research.org

În 2022, un sfert dintre români au avut acces la un antibiotic decontat, conform declarațiilor lui Andrei Baciu, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

"Aveţi idee care este consumul de antibiotice pe reţete decontate şi prescrise pentru asiguraţi? (...) 4,2 milioane de români. (...) Unul din patru români care au consumat un antibiotic rambursat. Mai sunt reţetele simple şi mai sunt cele din farmaciile cu circuit închis din spitale. Suplimentar, vorbim despre toate acele antibiotice existente, dar care nu fac parte dintr-un program de decontare", a declarat Andrei Baciu în cadrul conferinței "Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene. Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon? Ghiduri de bună practică".

Andrei Baciu a subliniat faptul că utilizarea antibioticelor crește în perioada rece a anului și că România ocupă poziția a treia în Europa privind rezistența la antimicrobiene.

Președintele CNAS a accentuat necesitatea unei comunicări eficiente cu privire la folosirea antibioticelor.

"Este esenţial să sporim, în primul rând, ori de câte ori se poate, astfel de acţiuni, care sporesc nivelul de cunoştinţe şi înţelegere al oamenilor, indiferent de postura în care se află, cu privire la un lucru care pare relativ simplu şi lipsit de risc. Ce mare lucru să iei un antibiotic? Complet fals şi cred că este datoria noastră, a tuturor, să insistăm cât de mult se poate pe acest lucru", a menționat președintele CNAS.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin