HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Premierul Ciolacu se exprimă pe tema recunoașterii limbii române în Ucraina

Premierul Ciolacu se exprimă pe tema recunoașterii limbii române în Ucraina
Sursă foto: Guvernul Romaniei

Într-o declarație recentă, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Ucraina a acceptat limba română ca limbă oficială pentru minoritatea română de pe teritoriul său, în urma unor acorduri convenite cu autoritățile din Kiev. Totuși, el a subliniat că implementarea completă a acestor decizii este îngreunată momentan de situația conflictuală din țara vecină, conform Agerpres.

Miercuri seară, la Antena 3 CNN, Ciolacu a fost întrebat despre apariția unor manuale școlare în limba moldovenească în Ucraina. Acest lucru vine după un anunț oficial făcut anterior, care menționa renunțarea la limba moldovenească și recunoașterea limbii române ca limbă oficială a minorității române din Ucraina. Anunțul fusese făcut dupa o ședința comună a guvernelor român și ucrainean de la Kiev în luna octombrie.

"Haideţi să spunem tot adevărul. În momentul în care prim-ministrul Ucrainei, Denis Şmihal, a venit la Bucureşti, am avut discuţia în ceea ce priveşte limba moldovenească şi am stabilit ca şi prioritate în agenda românească. Agenda ucraineană avea alte prioritati...
...n-am nicio problemă, nu e o prioritate pentru mine, înţeleg, în schimb, contextul, mai mult că Republica Moldova şi ea şi-a schimbat, nu mai există limba moldovenească pe teritoriul Republicii Moldova, e numai limba română...", a spus Marcel Ciolacu.

Ciolacu a continuat să explice că Ucraina se află într-o situație de război. El a menționat că manualele respective fuseseră deja trimise la tipar. Însă el a confirmat că Ucraina a recunoscut oficial limba română.

Întrebat dacă problema cu manualele este pur și simplu una logistică - adică incapabilitatea de a tipari noi manuale - premierul a răspuns: "Normal".

Pentru a susține aceste afirmații, Ciolacu a adaugat referitor la decizia autorităților din Kiev de a recunoaște limba română: "Avem toate documentele".

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu