HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Posibilă reorganizare teritorială în România: numărul județelor ar putea scădea de la 41 la 15, provocând agitație printre bugetari.

Posibilă reorganizare teritorială în România: numărul județelor ar putea scădea de la 41 la 15, provocând agitație printre bugetari.
Sursă foto: captură TV

Este posibil ca România să fie redusă la doar 15 județe, în loc de cele 41 existente în prezent. Această propunere surprinzătoare vine din partea mediului de afaceri și a comunității academice, care au solicitat autorităților o restructurare administrativ-teritorială a țării, potrivit stirileprotv.ro. În plus, s-a sugerat că orașele și comunele ar trebui să fie organizate și redefinite pe baza numărului de locuitori.

Prin această măsură se dorește reducerea numărului de instituții și angajați din administrație, ceea ce ar duce la scăderea cheltuielilor bugetare, conform propunerii.

România dispune momentan de 103 municipii, 216 orașe, peste 2.800 de comune și aproape 13.000 de sate. Există comune cu aproximativ 80 de locuitori și orașe cu puțin mai mult de o mie. Acesta este motivul pentru care multe zone din țară se confruntă cu sărăcie și lipsa investițiilor. Anul trecut, doar 47 dintre cele 3.200 primarii au reușit să își acopere cheltuielile prin taxele și impozitele locale.

Ce spun specialiștii
Bogdan Daniel Vișan, secretar de stat la Camera de Comerț și Industrie: „Redefinirea noțiunii de comună ca localitate cu cel puțin 5.000 de locuitori și oras cu cel puțin 10.000 de locuitori, totodată toate instuțiile ar trebuie să fie grupate. Reorganizarea administrative propusă de Camera Națională după modelul curților de apel ar aduce reale economii”. Părerea unui fost ministru al Dezvoltării
„Astăzi avem 2.390 de comune sub 5.000 de locuitori, deci 83,5 la sută nu îndeplinesc acest criteriu, avem trei județe care nu au astăzi nicio comună cu peste 5.000 de locuitori, Caraș Severin, Hunedoara și Județul Olt - în trei județe toate comunele ar trebui organizate”, transmite Cseke Attila, fost ministru al Dezvoltării.

Alte variante discutate în timp:

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu