HUB PRESS

s e î n c a r c ă

PNRR suferă modificări majore: negocierile de la Bruxelles s-au finalizat. Un succes semnificativ pentru România.

PNRR suferă modificări majore: negocierile de la Bruxelles s-au finalizat. Un succes semnificativ pentru România.
Sursă foto: Guvernul Romaniei

Discuțiile cu privire la actualizarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) au ajuns la final, iar noul proiect nu va include procentul destinat sistemului public de pensii, așa cum a comunicat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

"Discuțiile pe tema revizuirii Planului Național de Redresare și Reziliență s-au încheiat, noul plan național al României se află acum sub examinarea serviciilor CE. De ce spun noul plan? Pentru că acest proiect reînnoit cuprinde o finanțare adițională de 1,4 miliarde de euro pentru capitolul RePowerEU care va constitui o componentă esențială a PNRR", a precizat Adrian Câciu.

Acesta estimează că noul PNRR ar putea primi aviz favorabil la începutul lunii decembrie.

"Anticipăm ca această discuție interservicii în cadrul Comisiei să se finalizeze undeva în jurul datei de 21-22 noiembrie și aprobarea în ECOFIN, pentru că planurile naționale de redresare și reziliență sunt validate de Consiliul miniștrilor de finanțe, să se desfășoare la începutul lunii decembrie, dacă nu greșesc pe data de 8 sau 9 decembrie va avea loc acest ECOFIN", a completat ministrul.

Se elimină procentul de 9,4% pentru pensii

Acesta afirmă că în cadrul noului PNRR nu se va mai regăsi procentul de 9,4% din PIB destinat sistemului public de pensii.

Adrian Câciu a abordat și tema privind nivelul de absorbție a fondurilor europene.

"Din punct de vedere al absorbției fondurilor europene, am realizat o serie de informări la nivel guvernamental, momentan România are rambursate 85% din fondurile atribuite. În prezent, la CE sunt în curs de rambursare 2 miliarde de euro, ceea ce ar reprezenta echivalentul unei absorbții de 92%, cu ceea ce ne-am propus să depunem spre CE până la finalul lunii noiembrie, adică 1,4 miliarde de euro. Aceste sume vor fi rambursate anul viitor, iar după primul trimestru din 2024 avem ca obiectiv un grad de absorbție de 98%", a adăugat ministrul.

Acesta a mai menționat că, în contextul noului cadru financiar multianual 2021-2027, sunt lansate apeluri în valoare totală de peste 16 miliarde de euro și se pregătesc apeluri suplimentare în valoare de încă 9 miliarde de euro, "astfel încât la finalul anului un număr mare de beneficiari să poată depune proiecte în cadrul noului cadru financiar multianual".

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu