HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Pentru prima dată, embrioni de șoarece s-au dezvoltat în spațiu - Detalii despre proces

Pentru prima dată, embrioni de șoarece s-au dezvoltat în spațiu - Detalii despre proces
Sursă foto: Sky News Australia

În cadrul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), cercetători japonezi au reuşit să obţină embrioni de şoarece care s-au dezvoltat în mod normal, sugerând astfel că reproducerea umană în spaţiu ar putea fi realizabilă, conform declaraţiilor acestora pentru AFP, citate de Agerpres.

Echipa de cercetare din Japonia, inclusiv Teruhiko Wakayama, profesor la Centrul de biotehnologie avansată al Universităţii Yamanashi, împreună cu un grup de la agenţia spaţială japoneză (JAXA), a trimis embrioni congelati de şoarece cu o racheta lansată spre ISS în august 2021.

Astronauții prezenți pe ISS au dezghețat acești embrioni aflați într-un stadiu incipient al dezvoltarii utilizând un dispozitiv special creat pentru acest scop și i-au crescut ulterior la bordul stației timp de patru zile.

"Embrionii crescuţi în condiţii de microgravitaţie s-au dezvoltat în mod normal în blastocişti", au menționat cercetatorii japonezi. Blastociştii sunt celule ce evoluează în fetus și placentă.

Experimentul a confirmat faptul că "gravitația nu are un impact semnificativ", conform concluziilor oamenilor de știință, prezentate într-un studiu publicat online sâmbătă în revista iScience.

De asemenea, ei au dezvăluit faptul că nu au fost observate modificări semnificative ale ADN-ului și genelor, după analizarea blastociștilor ce au fost trimiși în laboratoarele de pe Pământ.

"Acesta este primul studiu din lume care arată că mamiferele ar putea fi capabile să prospere în spaţiu", au declarat reprezentanţii Universităţii Yamanashi şi cei de la Institutul Naţional de Cercetare Riken într-un comunicat comun publicat sâmbătă.

Aceasta a fost, totodată, "primul experiment din lume privind cultura unor embrioni de mamifere într-un stadiu precoce în microgravitaţie totală pe ISS".

"Pe viitor, va fi nevoie să transplantăm blastocişti cultivaţi în microgravitaţie pe ISS în şoareci vii pentru a vedea dacă aceştia pot da naştere unor pui", cu scopul de a confirma că blastociştii sunt normali, se menționează în același comunicat.

Aceste cercetari ar putea avea o importanță crucială pentru misiunile viitoare de explorare și colonizare spațială.

În cadrul programului Artemis, NASA intenționează să trimită oameni pe Lună pentru a învăța să trăiască acolo pe termen lung și să pregătească o călătorie spre planeta Marte spre sfârşitul anilor 2030.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin