HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Pe 13 decembrie, CCR va examina obiecțiile președintelui Iohannis privind legea care reglementează statutul juridic al Cetăților dacice din Munții Orăștiei.

Pe 13 decembrie, CCR va examina obiecțiile președintelui Iohannis privind legea care reglementează statutul juridic al Cetăților dacice din Munții Orăștiei.
Sursă foto: www.romania-travel-guide.com

Pe data de 13 decembrie, Curtea Constituţională va analiza obiecţiile preşedintelui Klaus Iohannis asupra legii care aduce modificări la legea referitoare la regimul juridic al Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, situri incluse în Lista patrimoniului mondial UNESCO, precum şi la legea ce reglementează organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, conform news.ro.

Marţi, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Curții Constituționale o sesizare privind actul normativ care schimbă legea 23/2020 privind regimul juridic al Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, monumente protejate de UNESCO și unele măsuri pentru conservarea acestora. Legea propune anumite măsuri pentru scoaterea din fondul forestier național a terenurilor situate în zona de sit și zona de protecție a Cetăţilor dacice, procedura pentru exproprierea unor terenuri asociate cu ansamblurile și siturile istorice și arheologice care fac parte din Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, respectiv transferul cetăților înscrise în inventarul domeniului public național către domeniul public județean.

Conform sesizarii președintelui, lipsa de predictibilitate a legii criticate poate genera confuzie în ceea ce privește suprafețele de teren care vor fi eliminate din fondul forestier național, fără plată și fără compensare, cu efecte mult mai largi decât cele declarate oficial în expunerea de motive și, prin urmare, „prin lipsa de claritate a normei care nu permite identificarea exactă a obiectului reglementării, respectiv a terenurilor care fac obiectul scoaterii din fondul forestier naţional, fără plată şi fără compensare”.

În plus, miercuri preşedintele Iohannis a trimis o altă sesizare la CCR privind legea  pentru modificarea anexei nr. 2.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin