HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Pauliuc (PNL) avertizează: Anul electoral 2024 este extrem de dificil. România nu ar trebui sa fie prinsă într-un joc politic periculos.

Pauliuc (PNL) avertizează: Anul electoral 2024 este extrem de dificil. România nu ar trebui sa fie prinsă într-un joc politic periculos.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Președinta organizației de femei a PNL, senatoarea Nicoleta Pauliuc, susține că adversarii lumii democratice vor încerca să implementeze o politică de "divide et impera" cu privire la România în contextul anului electoral 2024, când sunt programate alegerile europarlamentare, locale, prezidențiale și parlamentare.

Această afirmație a fost realizată de președinta Comisiei pentru Apărare din Senat în cadrul ceremoniei de deschidere a conferințelor „Bucharest Leaders’ Summit: The Highway to Success”.

„Fără îndoială, ne aflăm într-un punct de răscruce a istoriei, nu numai din perspectiva României, dar şi dacă ne gândim la ce se întâmplă în plan internaţional. Există sentimentul acut al faptului că are loc o rearanjare a plăcilor tectonice geopolitice şi că rezultanta acestui proces de transformări profunde va fi fundamental diferită faţă de ceea ce ştiam noi până acum. Trebuie să rezistăm tentaţiei unei orbiri colective în contextul unui an electoral 2024 foarte complicat. Există viaţă şi după 2024, iar România nu trebuie să cadă victima unui joc politic pe viaţă şi pe moarte. Este crucial să nu cădem în patima nihilismului. Trebuie să păstrăm căile de dialog deschise şi să înţelegem că avem datoria de a asigura stabilitatea şi echilibrul ţării. Spun aceste lucruri pentru că nu am nici cea mai mică îndoială că duşmanii lumii civilizate vor încerca o strategie de tip “divide et impera”. Vor dori să folosească o bătălie politică firească în democraţie pentru a ne slăbi. Vor face asta şi extremiştii din interiorul ţării, cei care ne vor afară din Europa şi NATO, dar şi ţările neprietene care şi-au redescoperit impulsurile imperialiste. Va trebui să dăm dovadă de maturitate şi să înţelegem că ambiţiile personale nu pot prevala asupra intereselor României”, afirmă lidera femeilor din PNL.

În discursul ei, Pauliuc a încercat să schițeze principalele direcții pe care guvernarea actuală trebuie să le urmeze. România ar trebui să se concentreze mai mult pe reforme și consolidare instituțională.

„2024 trebuie să fie anul în care ne vom asuma plenar postura de stat de drept, vom desăvârşi procesul de integrare europeană şi vom arăta unei lumi întregi că suntem pilonul pe care se susţine Flancul Estic al NATO. Avem bani mulţi din PNRR şi din exerciţiul bugetar 2021 – 2027 al UE pe care trebuie să-i cheltuim, trebuie să continuăm marile proiecte de investiţii, trebuie să progresăm în obiectivul strategic al obţinerii independenţei energetice. La fel cum cred că 2024 poate fi anul în care marile compani româneşti pot să-şi întindă aripile şi să se extindă în plan regional: Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, dar şi Ungaria sau statele baltice pot fi zone de interes. De asemenea, reformele structurale trebuie să continue, cu înţelepciunea de a nu rupe însă echilibre sociale precare, pentru că nu avem nevoie de tumult intern. Procesul de digitalizare trebuie accelerat. La fel cum cred că temele mari ale societăţii globale trebuie atacate cu mult curaj şi la nivel intern, pentru că nu putem aştepta să vină alţii să ne rezolve problemele.

Discursul senatoarei vine în contextul deciziei recente a Biroului Politic Naţional al PNL ca partidul să candideze singur la toate cele patru rânduri de alegeri din anul 2024.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin