HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Patronatele medicilor de familie acuză Casele de Asigurări de Sănătate că nu respectă termenul contractual pentru plata integrală.

Patronatele medicilor de familie acuză Casele de Asigurări de Sănătate că nu respectă termenul contractual pentru plata integrală.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Numeroase grupuri patronale de medici de familie se plâng că termenul contractual de plată integrală pentru serviciile de medicină primară din luna octombrie nu este onorat de Casele de Asigurări de Sănătate. Acestea declară că "Plata parţială, în proporţie de 60-70%, este inacceptabilă, această clauză nefiind cuprinsă în contractul asumat bilateral", și semnalează că, în lipsa unor acțiuni în urmatoarele doua zile, activitatea medicala programabila va fi amanată.

Grupurile patronale ale medicilor de familie au trimis luni un comunicat prin care atenționează Casele județene de asigurari de sănătate și CNAS cu privire la nerespectarea termenului contractual pentru plata integrala a serviciilor oferite în luna octombrie 2023.

"Acest fapt reprezintă o încălcare unilaterală a contractului de furnizare de servicii medicale ce poate genera daune - interese. Apreciem că respectarea prevederilor contractuale trebuie să fie o obligaţie a tuturor părţilor semnatare ale unui contract şi nu doar a furnizorilor de servicii medicale."

Aceasta nu este prima intâmplare, anterior existând o întârziere la platã cu aproximativ 14 zile.

"Spunem public că pacienţii care nu pot beneficia de propriile lor asigurări de sănătate sunt strict sub incidenţa răspunderii dumneavoastră. Vă sugerăm să explicaţi asiguraţilor dumneavoastră care pot fi consecinţele lipsei furnizării de servicii medicale în medicina primară."

Reprezentanții medicilor de familie adaugă că, dacã nu se iau măsuri pentru remedierea acestor probleme în urmatoarele doua zile, vor temporiza toată activitatea medicală programabilã.

Comunicatul este semnat de Organizaţia Patronală a Medicilor de Familie Bihor, Patronatul Medicilor de Familie Bistriţa-Năsăud, Patronatul Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Patronatul Medicilor de Familie Cluj, Patronatul Medicilor de Familie Dâmboviţa, Patronatul Medicilor de Familie Dolj, Asociaţia Patronatul Medicilor de Familie Galaţi, Patronatul Medicilor de Familie Gorj, Patronatul Medicilor de Familie Iaşi, Patronatul Medicilor de Familie Mureş, Patronatul Medicilor de Familie Sibiu, Patronatul Medicilor de Familie Timiş, Patronatul Medicilor de Familie Vâlcea și Asociația patronalului mediclori din Vrancea.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin