HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Până în 2030, 643 de milioane de persoane din întreaga lume vor fi diagnosticate cu diabet, conform prognozelor pentru Ziua Mondială a Diabetului.

Până în 2030, 643 de milioane de persoane din întreaga lume vor fi diagnosticate cu diabet, conform prognozelor pentru Ziua Mondială a Diabetului.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

În cadrul Zilei Mondiale a Diabetului, Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice ne informează marţi despre creşterea alarmantă a prevalenţei diabetului. Conform ultimelor statistici, se estimează că până în 2030, 643 de milioane de persoane vor fi diagnosticate cu această afecţiune la nivel global. În momentul de față, unul din 12 adulți din România are diabet, iar specialiștii subliniază importanța prevenirii acestei boli care poate provoca complicații serioase.

"În ultimii ani, numărul persoanelor cu diabet zaharat a crescut la nivel mondial. Prevalenţa acestei afecţiuni urmează un trend ascendent, estimându-se că în anul 2030, 643 de milioane de persoane vor fi deja diagnosticate cu diabet la nivel mondial, respectiv 67 de milioane de persoane, la nivel european. Estimările Federaţiei Internaţionale de Diabet pentru anul 2045 sunt şi mai sumbre, preconizând că numărul persoanelor cu diabet să depaşească 783 milioane, adică 12,2% din populatia globală, respectiv să atingă aproape 70 de milioane de persoane, reprezentând 10,2% din populaţia europeană", a declarat prof. dr. Gabriela Radulian, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice citată într-un comunicat de presă transmis marţi seară, potrivit news.ro.

Conform sursei menționate, dacă nu este diagnosticată la timp sau dacă tratamentul și recomandările privind stilul de viață nu sunt respectate, diabetul poate cauza complicații grave precum neuropatie, retinopatie, boală cronică renală sau afecțiuni cardiovasculare.

”Conform ultimelor date, în România 1 din 12 adulţi are diabet, în timp ce media europeană este de 1 din 11 adulţi. Se estimează că una din două persoane nu ştie că are diabet. Mai mult, 7 din 10 români ajung la medic în stadii avansate ale bolii”, au mai transmis reprezentanţii Societăţii Române de Diabet.

Persoanele care suferă de diabet trebuie să urmeze cu strictețe tratamentele prescrise și sfaturile specialiștilor pentru a evita apariția unor complicații severe asociate acestei boli.

"Obiectivul OMS în acest an este de a evidenţia necesitatea unui acces echitabil la îngrijiri esenţiale, inclusiv prin conştientizarea modalităţilor prin care persoanele cu diabet pot reduce riscul de complicaţii şi de a menţiona, totodată, experienţele persoanelor cu toate formele de diabet pentru a-i ajuta pe cei afectaţi să ia măsuri, inclusiv de a căuta şi de a obţine îngrijirea necesară," a declarat dr. Caroline Clarinval, Şefa Biroului de ţară al OMS în România.

Radu Gănescu, preşedinte COPAC, subliniază importanța educației pentru sănătate.

"Sunt bucuros că putem să discutăm despre informare şi educare. Vorbim de boli, de tratamente, cum prevenim să nu fim pacienţi. Am uitat să-i dăm copilului câte un măr, dar îi dăm bani pentru energizante. Trebuie să investim mai mult în educaţia populaţiei. În România, programul Naţional de Diabet a cunoscut o îmbunătăţire reală, există pompele de insulină şi senzorii, dar tot mai sunt multe de făcut", a declarat Radu Gănescu, preşedinte COPAC.

"Diabetul are un cumul de factori de risc şi trebuie să educăm pacienţii asupra stilului de viaţă. Există dezinteres din partea populaţiei pentru examinările preventive şi trebuie să schimbăm acest lucru. Dar este nevoie şi de o educaţie a medicilor referitoare la modul în care îngrijim şi comunicăm cu pacienţii. Fii schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume!", a declarat Dr. Daciana Toma, Coordonatorul Grupului de Lucru Diabet Zaharat, Nutriţie.

Gabriela Radulian, preşedintele SRDNBM, anunță lansarea unei campanii de informare și educare a populației despre diabet, realizată în parteneriat cu Antena 3 CNN și intitulată: DIABET FĂRĂ COMPLICAŢII.

Începând cu data de 15 noiembrie, timp de 10 zile, vor fi difuzate 30 de materiale video, realizate cu participarea medicilor specialişti membri ai SRDNBM. Acestea conțin informații utile pentru persoanele cu diabet și sfaturi pentru prevenirea și diagnosticarea precoce a bolii.

"O mare parte din populaţie ajunge la medic doar atunci când simte că are o problemă de sănătate. Dar, cum diabetul, de cele ai multe ori se instalează fără simptome, mulţi ajung să fie diagnosticaţi abia atunci când apar complicaţiile. SRDNBM a demarat această campanie pentru a determina populaţia să se prezinte la medic pentru controalele de rutină, pentru a realiza screeningul diabetuui zaharat, monitorizarea acestuia, astfel încât să se reducă riscul apariţiei complicaţiilor", a precizat Gabriela Radulian.

Din 1991, ziua de 14 noiembrie este dedicată luptei împotriva diabetului zaharat, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Începând cu anul 2007, aceasta a devenit zi oficială a Naţiunilor Unite, prin adoptarea unei Rezoluţii a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite din decembrie 2006.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu