HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Oprea anunță: Toată energia produsă în România va fi verde începând cu 2027-2030, o oportunitate unică în Europa.

Oprea anunță: Toată energia produsă în România va fi verde începând cu 2027-2030, o oportunitate unică în Europa.
Sursă foto: Aze Media

Ștefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, a afirmat miercuri că România are cea mai mare oportunitate în Europa de a se transforma complet într-o sursă de energie verde până în 2027-2030. Această declarație a avut loc la ediţia cu numărul XXX a Topului Firmelor din Capitală.

"Ce reprezintă pentru România o oportunitate semnificativă? Am participat la un forum economic major în Germania, am vizitat Statele Unite și am avut numeroase întâlniri atât acolo cât și pe teritoriul românesc. Avantajul nostru major în Europa este faptul că începând cu 2027-2030 toată energia din România va fi una ecologică. Avem o nouă lege care probabil va fi adoptată în această sesiune parlamentară, cu siguranță de Guvern, pentru că deja am primit avizul Ministerului Economiei. Mă refer la Legea offshore și la potențialul pe care Marea Neagră îl posedă în ceea ce privește energiile regenerabile, energia verde. Am discutat cu reprezentanți ai companiei Bosch și alți investitori germani care pot deveni actori cheie în România și pot crea noi posibilități pentru multe întreprinderi mici și mijlocii din diverse domenii de activitate. Ar trebui să colaborăm pentru a face informațiile disponibile mai repede și pentru a vă permite să reacționați într-un timp mai scurt", a menționat Oprea, conform news.ro.

Acesta a subliniat că o altă mare oportunitate pentru România este trecerea la energia nucleară. "Am avut discuții fructuoase cu Nuclearelectrica și cu cei implicați în proiect, de exemplu pe SME și putem împreună să ne reamintim un lucru pe care poate l-am uitat sau nu ne-a fost foarte familiar mult timp - acela de a fi lideri, pentru că avem potențialul de a deveni lideri regionali în domeniul energiei nucleare. Este o șansă unică pentru România. Suntem singurii care dispunem de energie nucleară pe tehnologie occidentală. Toate celelalte țări din jurul nostru folosesc doar tehnologie rusească pentru producerea energiei, ceea ce va trebui inevitabil schimbat. Cu ce? Cu noile tehnologii care vor fi implementate în România", a explicat ministrul Economiei.

Oprea crede că dacă România va reuși să se poziționeze corect și să realizeze transferul de tehnologie pe teritoriul propriu, va avea din nou "o șansă foarte mare". "Dar acest lucru nu poate fi realizat doar de Guvern sau doar de Camera de Comerţ şi Industrie, nici de o agenție de atragere a investițiilor străine. Putem să-l realizăm doar împreună, dumneavoastră - mediul de afaceri - și noi - Executivul - prin dialog. Acest dialog trebuie să fie structurat și solid. Astăzi am avut cel puțin trei întâlniri, două dintre ele la sediul din Calea Victoriei, împreună cu prim-ministrul Marcel Ciolacu, în dialog cu mediul de afaceri și cu reprezentanții sindicatelor, pentru că ne confruntăm cu provocări", a adăugat el.

Oprea a subliniat că cea mai mare provocare a mediului de afaceri este forța de muncă calificată și că trebuie identificate noi oportunități.

"Ați menționat un indicator - 0,9% șomaj. Marele obstacol pe care îl cunoaștem astăzi este cum să obținem forța de muncă calificată necesară pentru afacerile dumneavoastră. Trebuie să colaborăm pentru a găsi noi oportunități în învățământul dual. Sunt convins că timpul nu ne va fi milostiv și istoria nu ne va ierta dacă pierdem aceste oportunitati care se afla in fata noastra si pe care trebuie sa stim sa le fructificam impreuna. Folosesc acest termen – profit – pentru ca ma adresez dumneavoastra, antreprenorilor. Mi-as dori ca in acest dialog, pe care il doresc consolidat, sa stim sa identificam oportunitatile, sa venim cu programe punctuale de sprijin pentru mediul de afaceri si sa reusim impreuna sa generam cat mai mult profit - dumneavoastra pentru actionarii dumneavoastră, eu pentru actionarii pe care ii reprezint si care sunt cetatenii romani", a mai declarat ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu