HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Oferta de 2 miliarde dolari a Hidroelectrica propulsează Bursa de Valori București pe poziția a patra în clasamentul global.

Oferta de 2 miliarde dolari a Hidroelectrica propulsează Bursa de Valori București pe poziția a patra în clasamentul global.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

La nivel european, singura bursă care a înregistrat un IPO semnificativ la nivel global a fost Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Datorită ofertei de 2 miliarde dolari a Hidroelectrica, BVB s-a clasat pe poziția a patra în clasamentul global bazat pe valoarea unei oferte înregistrate în primele trei trimestre ale anului. În perioada ianuarie-septembrie, numărul investitorilor activi pe piaţa de capital din România a atins un nou record: 168.000 de investitori, adică o creștere de trei ori faţă de cifra din urmă cu cinci ani, conform datelor furnizate de BVB.

"Lupta pentru atragerea companiilor care doresc să se listeze s-a intensificat anul acesta la nivelul burselor internaționale. Atât numărul cât şi valoarea ofertelor publice iniţiale (IPO) au scăzut până acum în acest an la nivel mondial. Deși piețele din SUA și Europa au dorit să atragă noi companii pe burse, aceste eforturi au fost umbrite de activitatea piețelor asiatice. Cu toate acestea, chiar și în contextul tensiunilor geopolitice internaționale și al incertitudinii macroeconomice, unele IPO-uri au reușit să lase o amprentă importantă asupra scenei investiționale", a declarat BVB, citat de news.ro.

Oferta publică iniţială (IPO) cu cea mai mare valoare din acest an a fost realizată de Arm, companie din Regatul Unit listată pe NASDAQ (SUA), care a strâns 5,2 miliarde dolari. Kenvue, o firmă americană, s-a listat la Bursa de Valori din New York (NYSE) după o ofertă încheiată cu succes la 4,4 miliarde dolari. Pe locul al treilea în topul celor mai mari IPO-uri globale încheiate cu succes până acum în acest an se situează Adnoc Gas din Emiratele Arabe Unite, listată pe bursa din Abu Dhabi după un IPO de 2,5 miliarde dolari.

Hidroelectrica, liderul producției de energie electrică din surse 100% regenerabile în România, s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pe data de 12 iulie urmare a celui mai mare IPO realizat vreodată în România: 2 miliarde de dolari. În clasamentul global al IPO-urilor semnificative la nivel global se află și compania chineză Nexchip care s-a listat pe Bursa din Shanghai ca urmare a unei oferte de 1,9 miliarde dolari. Astfel, BVB a fost singura bursă europeană cu un IPO semnificativ la nivel global: oferta Hidroelectrica de 2 miliarde dolari a propulsat BVB pe poziția a patra în clasamentul global bazat pe valoarea unei oferte înregistrate în primele trei trimestre.

Piaţa de capital din România a câștigat vizibilitate atât la nivel internațional, cât și intern. În perioada ianuarie-septembrie, numărul investitorilor activi pe piaţa de capital din România a atins un nou record: 168.000 de investitori, adică o creștere de trei ori faţă de cifra din urmă cu cinci ani, conform datelor furnizate de BVB.

"Piaţa de capital din România devine tot mai vizibilă pentru investitorii internaționali. Am observat o creștere a reprezentativității companiilor românești în componența indicilor FTSE Russell și MSCI. La nivelul vizibilității, companiile listate la BVB și indicii BVB apar în datele financiare ale celor mai cunoscute platforme financiare și suntem în discuții să extindem acest orizont astfel încât investitorii internaționali să aibă acces facil la datele privind companiile românești. Și la nivelul investitorilor români, cele mai noi date confirmă trendul ascendent: avem 16 trimestre consecutive de creștere și un nou maxim istoric de 168.000 de investitori, o creștere cu 211% în ultimii cinci ani, deci o triplare a numărului de persoane care accesează piața de capital. Doar în acest an, avem 35.000 de noi investitori pe fondul derulării ofertei Hidroelectrica și a continuării programului de obligațiuni Fidelis. Datorită ofertei Hidroelectrica BVB este singura bursă din Europa prezentă în Top 5 IPO-uri realizate la nivel global până acum în acest an", afirmă Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Valoarea totală tranzacționată cu toate tipurile de instrumente financiare pe Piaţa Reglementată a BVB a atins un nivel record la sfârșitul primelor zece luni ale acestui an, depășind 29,4 miliarde lei sau echivalentul a 5,9 miliarde euro. Lichiditatea medie zilnică în acest an a ajuns la 141 milioane lei sau echivalentul a 28,5 milioane euro. Al treilea indicator de lichiditate, reprezentat de numărul tranzacțiilor, a depășit cifra de 1,45 milioane tranzacții la finalul primelor zece luni din acest an.

"Ca operator de piață și sistem, BVB a beneficiat pe deplin de strategia de dezvoltare implementată în ultimii ani și rezultatele financiare recente confirmă acest lucru. De altfel, numărul celor care dețin acțiuni în cadrul emitentului BVB a depășit 5.000 de acționari, ceea ce este o premieră și reprezintă o triplare față de nivelul de acum cinci ani. Interesul crescut s-a manifestat și la nivelul evoluției pieței, unde acțiunea BVB a înregistrat în primele zece luni o creștere de 100%, incluzând și dividendele. Dacă privim mai larg asupra piețelor de capital, putem observa fără îndoială că oferta Hidroelectrica a pus România pe harta internațională a fondurilor de investiții la nivelul IPO-urilor globale realizate până acum în acest an. Succesul IPO-ului Hidroelectrica, luând în calcul că a fost cea mai mare ofertă publică iniţială derulată în istoria Bursei de Valori Bucureşti și că listarea pachetului de acțiuni s-a realizat exclusiv pe bursa românească, demonstrează că avem o comunitate foarte puternică de investitori, atât instituționali cât și individuali", afirmă Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori Bucureşti.

Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) se situa la finalul lunii octombrie la 14.218 puncte, ușor sub valoarea din luna precedentă, însă cu o creștere de 21,9% față de începutul acestui an. Indicele BET-TR, care include și dividendele, a încheiat primele zece luni la un nivel de 29.362 puncte sau o creștere de 29,4% față de începutul anului. Printre evenimentele semnificative pentru piaţa de capital în ceea ce priveşte listările de instrumente financiare se numără oferta Hidroelectrica și continuarea emisiunilor de titluri de stat Fidelis. Oferta publică iniţială (IPO) a Hidroelectrica (H2O), lider în producţia de energie electrică şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional, a strâns în total 9,28 miliarde lei (aproximativ 1,9 miliarde euro sau 2 miliarde dolari) pentru 89,7 milioane acțiuni reprezentând aproape 20% din numărul total de acțiuni și a fost cea mai mare ofertă din Europa și a patra cea mai mare din lume luând în calcul IPO-urile realizate până acum acest an. Hidroelectrica a debutat pe data de 12 iulie 2023 pe Piața Reglementată a BVB și este cea mai mare companie românească listată la BVB din punctul vedere al capitalizării.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu