HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Oana Ozmen: Problema eficienței energetice a clădirilor este una contemporană

Oana Ozmen: Problema eficienței energetice a clădirilor este una contemporană
Sursă foto: Facebook

Optimizarea Consumului Energetic în Structuri Arhitecturale: o posibilitate concretă de dezvoltare economică și profesională pentru națiune - Rezultatele Conferinței privind Standardele nZEB – Ediția a V-a

Obiectivul principal al conferinței a fost acela de a aduce în atenție specialiștii din domeniu și, simultan, de a accentua necesitatea modernizării cadrului legislativ din punct de vedere energetic al patrimoniului construit.

Gala, care s-a desfășurat pe data de 31 octombrie a.c. la Palatul Parlamentului, s-a bucurat de participarea oficialilor guvernamentali, printre care Mircea Fechet – ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, László Borbély – consilier de stat în Guvernul României, coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Dan Drăgan – secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, Anca Ginavar- director general, Directia Dezvoltare Teritoriala, Ministerul Dezvoltarii, Lucrărilor Publice si Administrației. Acest lucru evidențiază relevanța subiectului și nevoia armonizării politicilor publice legate de eficiența energetică pentru clădiri.

Contribuțiile oferite din partea ambasadelor consolidează viziunea comună cu privire la reducerea emisiilor de carbon ale clădirilor până în 2030, respectiv obiectivele pentru 2050. Excelența Sa Uffe A. Balslev, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Regatului Danemarcei, o națiune cu o tradiție solidă în promovarea eficienței energetice, a prezentat experiența daneză în susținerea clădirilor energetice eficiente și a standardelor stricte. Reprezentanții Ambasadei Germaniei, țară renumită pentru practicile sale exemplare și investițiile semnificative orientate către renovarea patrimoniului imobiliar, au susținut această perspectivă. Chiar dacă se află la o mare distanță geografică, Republica Coreea împarte aceleași principii ca noi, dupa cum a menţionat Excelenţa Sa Rim Kap-Soo, Ambasadorul Republicii Coreea în România.

Participarea reprezentanţilor locali: dna Iuliana Leca - consilier Cabinet Primar si Lucian Dubalaru - consilier local din partea Primariei Sector 6, Primaria Bacau reprezentata prin viceprimarul dl.Miroseanu si Consiliul Judetean Sibiu prin director tehnic dna Daniela Stoica demonstreaza implicarea si angajamentul autoritatilor locale in utilizarea fondurilor disponibile pentru renovare si eficientizare energetica a cladirilor.

Evenimentul a adunat experti din diverse domenii, inclusiv cadre universitare, organizatii non-guvernamentale, asociatii de profil si reprezentanti ai sectorului privat. Principalele concluzii ale conferinței vizează:

  1. Stimularea colaborării dintre sectorul public și cel privat pentru a redefini contribuția fiecărei părți, luând în considerare resursele financiare disponibile. Este esențial ca finanțările să persiste și în perioada de garanție a proiectelor.
  2. Accrescerea investițiilor pentru renovarea clădirilor, acompaniată de campanii de informare și sensibilizare, pentru a ajuta autoritățile locale să depășească provocările în implementarea proiectelor.
  3. Necesitatea unui registru național al clădirilor și a unei baze de date solide, precum și obligativitatea ca fiecare clădire să dispună de un pașaport energetic.
  4. Prioritatea asigurarii condițiilor necesare pentru formarea forței de muncă, inclusiv prin intermediul învăţământului dual.

Prezenţa colegilor parlamentari din grupurile PNL, PSD si UMDR demonstreaza implicarea lor in aceasta tematica si faptul ca eficienta energetica in cladiri este o prioritate indiferent de orientarea politica.

Optimizarea consumului energetic rămâne un subiect prioritar pe agenda publică, iar rolul meu ca parlamentar este de a continua demersurile necesare pentru pregătirea cadrului legislativ printr-un dialog constant cu autoritățile, mediul academic și asociațiile reprezentative.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu