HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Oamenii de știință au creat un aparat care poate susține funcționarea creierului fără legătură cu corpul.

Oamenii de știință au creat un aparat care poate susține funcționarea creierului fără legătură cu corpul.
Sursă foto: img.bunadiminea.aro

O colectivitate de oameni de stiinta din Texas a realizat un progres semnificativ in domeniul neurostiintei prin crearea unui aparat care are capacitatea de a pastra creierul activ si viu, fara a fi legat la corp.

Aceasta echipa provenita de la University of Texas Southwestern Medical Center a efectuat un experiment cu doi porci, in cadrul caruia au decuplat legaturile dintre cap si restul corpului al acestora.

Ca alternativa, au atasat creierul la un instrument numit control circulator pulsatil extracorporal (EPCC), conceput pentru a reproduce fluxul sanguin natural prin creier atunci cand acesta este atasat la corp. Intentia acestui experiment a fost aceea de a analiza creierul separat de alte functii corporale care ar putea sa il influenteze.

Oamenii de stiinta au reusit acest lucru prin dezvoltarea unui sistem care permite creierului sa ramana functional timp de cinci ore fara a fi atasat la corp. Aceasta este o avansare importanta in cercetarea medicala si le ofera cercetatorilor noi posibilitati pentru studierea creierului independent fata de restul corpului.

In afara utilizarii sale in domeniul cercetarii, echipa a sugerat ca dispozitivul ar putea avea potential aplicabilitate medicala. Sistemul EPCC pompeaza sangele intr-o maniera foarte similara cu fluxul natural al inimii umane, spre diferenta dispozitivelor de bypass cardiopulmonar existente. Acest aspect ar putea diminua posibilele complicatii care apar in urma utilizarii dispozitivelor actuale de bypass.

Juan Pascual, profesor de medicina la UT Southwestern si cercetator principal al studiului, a afirmat ca acest mod inovativ permite oamenilor de stiinta sa raspunda la intrebari fiziologice despre creier intr-un mod care nu a mai fost realizat pana acum.

Experimentul a oferit echipei sansa de a analiza impactul zaharului asupra creierului independent de alte mecanisme corporale. Desi acest experiment poate fi perceput ca fiind macabru, el reprezinta un succes major in domeniul neurostiintei.

Revelatiile echipei deschid drumul pentru examinarea ulterioara a functiilor creierului si ar putea conduce, potential, la avansuri in procedurile medicale care se bazeaza pe sistemele de bypass, scrie incredibilia.ro.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu