HUB PRESS

s e î n c a r c ă

O nouă pandemie pe cale să apară? Un val masiv de infecții la copii în China stârnește îngrijorare: OMS dă alarma

O nouă pandemie pe cale să apară? Un val masiv de infecții la copii în China stârnește îngrijorare: OMS dă alarma
Sursă foto: adevarul.ro

Miercuri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a exprimat preocupare cu privire la o creştere alarmantă a bolilor respiratorii în China - locul unde au fost înregistrate primele cazuri de COVID-19 în 2019 - şi a îndemnat populaţia să "ia măsuri" pentru protecţie, conform AFP.

"OMS a adresat o cerere oficială către China pentru informaţii detaliate despre o creştere semnalată a bolilor respiratorii şi focarelor de pneumonie la copii", se menţionează într-un comunicat publicat pe X, care sugerează "implementarea de măsuri pentru a minimiza riscul de boli respiratorii".

Aceste precauții - deja familiare din perioada pandemiei Covid-19 - includ vaccinarea, evitarea contactului cu persoanele bolnave, izolarea acasă dacă apar simptome, efectuarea de teste și primirea îngrijirilor medicale dacă este necesar. De asemenea, sunt recomandate purtarea unei măşti dacă situația o cere, ventilația corespunzatoare a spațiilor și igiena riguroasă a mâinilor.

Focare de pneumonie în China

În urma rapoartelor autorităților chineze și ale presei din această țară despre o creștere semnificativă a numărului de boli respiratorii, inclusiv focare de pneumonie nediagnosticată la copii în nordul Chinei, OMS a solicitat "informaţii epidemiologice şi clinice suplimentare, precum şi rezultate de laborator privind aceste focare raportate la copii".

Organizaţia "a cerut, de asemenea, informații suplimentare despre tendințele recente în ceea ce privește circulația agenţilor patogeni cunoscuţi, în special gripa, SARS-CoV-2 (virusul care cauzează Covid-19), RSV care afectează copiii și Mycoplasma pneumoniae. De asemenea s-a solicitat informații cu privire la gradul de încărcare al sistemului de sănătate", se mai menționează în comunicat.

OMS subliniază că este în legătură cu medicii și cercetătorii prin intermediul parteneriatelor și rețelelor sale tehnice existente în China.

Organizaţia ONU a indicat că autorităţile chineze au atribuit această creştere alarmantă a numărului de boli respiratorii relaxării restricţiilor privind Covid-19 și circulației agenţilor patogeni cunoscuţi. Într-o conferinţă de presă din 13 noiembrie, oficialitatile chineze au punctat necesitatea îmbunătăţirii monitorizarii bolilor atât în unităţile sanitare cât și în comunitate, precum și consolidarea capacității sistemului de sănătate de a gestiona pacienţii, conform OMS.

OMS nu oferă detalii despre răspunsul Chinei la solicitarea sa de informaţii. Organizația a criticat în mod repetat autorităţile chineze pentru lipsa de transparenţă și cooperare în timpul pandemiei Covid-19, primele cazuri ale căreia au fost raportate în China la sfârşitul anului 2019. Această lipsă de cooperare a fost denunțată atât de OMS cât și de multe alte ţări în cadrul anchetei privind originile pandemiei, care nu a ajuns încă la o concluzie definitivă.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu