Anevrismul cerebral, o anomalie din ce în ce mai frecvent detectată, constă în extinderea unei părți a unui vas de sânge (și inflamarea zonei respective), care survine ca rezultat al slăbirii peretelui său. Acesta nu produce simptome decât foarte rar, dar când se sparge, poate fi fatal.
O durere intensă de cap, adesea însoțită de stări de vomă sau probleme vizuale, poate semnala prezența anevrismului cerebral. Totuși, simptomele nu sunt întotdeauna evidente, manifestările fizice apărând doar atunci când structurile adiacente vasului de sânge unde s-a produs dilatarea sunt afectate.
Este esențial să ne familiarizăm cu cauzele și semnele acestei complicații, astfel încât să putem lua măsuri adecvate la timp. „Tratamentul se poate realiza endovascular”
„Adesea, anevrismele nu prezintă semne sau simptome și provoacă manifestări clinice doar atunci când se fisurează sau se rup, ducând la o hemoragie cerebrală care poate fi rapid letală. Pentru a preveni această complicație, este crucial ca anevrismele să fie tratate imediat ce au fost identificate. În funcție de localizarea și dimensiunea anevrismului, dar și de starea generală de sănătate a pacientului, tratamentul poate fi realizat endovascular, printr-o procedură de neuroradiologie intervențională, sau printr-o operație de neurochirurgie”, a explicat specialistul în neurochirurgie.
Procedura este denumită clipare sau clipping și implică deschiderea craniului și plasarea unei clești mici din metal la baza anevrismului, cu scopul de a opri fluxul sanguin și a-l elimina din circulație. Despre anevrismul congenital
Anevrismul cerebral congenital există încă de la naștere. Persoanele care prezintă această malformație nu sunt conștiente că sunt potențiale bombe cu ceas
„Ruptura anevrismului este o urgență absolută. 20% dintre pacienți mor înainte să ajungă la spital, iar alți 30% nu supraviețuiesc, chiar dacă li s-au oferit toate îngrijirile necesare la spital. Doar jumătate dintre pacienți au șanse de supraviețuire dacă ajung foarte rapid la spital și hemoragia craniană nu este extrem de severa“, a explicat neurologul Radu Costescu.
Cel mai adesea, pacientul descoperă malformația doar după ce anevrismul s-a rupt. Rupturile apar de obicei la vârsta adultă. Când anevrismul se rupe, apare o durere de cap insuportabilă.