HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Mugur Isărescu a declarat recent că o scădere a dobânzilor la credite este complet imposibilă în acest moment.

Mugur Isărescu a declarat recent că o scădere a dobânzilor la credite este complet imposibilă în acest moment.
Sursă foto: antena3.ro

Conducătorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat vineri că nu există o discuţie despre reducerea dobânzii de politică monetară până când nu se constată o scădere a inflaţiei. A adăugat că diminuarea dobânzii cheie urmată de o creştere ulterioară, ca rezultat al reapariţiei inflaţiei, este "cea mai proastă combinaţie".

"Să fie foarte clar că nu discutăm (despre reducerea dobânzii de politică monetară - n.r.) până când nu vedem că inflaţia se duce bine în jos. Ce facem? Ne apucăm să creăm anticipaţie că relaxăm. Cea mai proastă combinaţie este să te duci cu rata de politică monetar în jos, să constaţi că inflaţia de fapt nu scade, ci o ia din nou în sus şi să te apuci să o creşti din nou. Nu ne jucăm cu rata de politică monetară. Mai facem jocuri, în anumite limite, cu dobânzile pe piaţă", a declarat Mugur Isarescu la conferința unde s-a prezentat Raportul privind inflația.

Când a fost întrebat despre reducerea dobânzilor de politicã monetarã în regiune, guvernatorul BNR a subliniat cã instituția se uită atât la Banca Centrală Europeană, cât și la băncile din regiune. Totodată, a făcut referire la faptul că nicio ţară din regiune, care implementează politici monetare bazate pe cursul de schimb flotant, nu se confruntă cu problema fiscal-bugetară pe care o întâmpină România.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu