HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Motivul pentru care ne simțim stresați și epuizați după schimbarea orei, explicat de un psiholog

Motivul pentru care ne simțim stresați și epuizați după schimbarea orei, explicat de un psiholog
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Te simți agitat și epuizat? Aceasta poate fi o consecință a schimbării la ora de iarnă sau de vară, în funcție de situație.

Tranziția de la ora de vară la cea de iarnă provoacă transformări în comportamentul nostru. Devenim mai iritabili, melancolici și putem suferi de insomnii sau să ne simțim obosiți. În plus, în această perioadă avem tendința să socializăm mai puțin, pentru că se întunecă mai repede, ceea ce ne face să petrecem mai mult timp acasă. Secretul succesului rezidă, conform psihologilor, în descoperirea resurselor interne care ne ajută să ne adaptăm constant la situațiile cu care ne confruntăm.

„Important este abilitatea noastră de a ne adapta la schimbare“, a declarat Liliana Luca, psiholog la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași pentru Agerpres.

Specialista menționează că unul dintre semnele acestui proces este dificultatea de a adormi după noua orar, întrucât organismul nostru nu este pregatit încă pentru somn la acea orar. Astfel pot aparea probleme legate de calitatea somnului. De asemenea, modificarea orei poate avea ca efect dificultatea trezirii dimineaței, existând posibilitatea să experimentăm stari de oboseală și somnolență pe parcursul zilei. Acest lucru se întâmplă pentru că ritmul circadian nu s-a adaptat încă la noul program.

„Impactul este în primul rând la nivel hormonal, pentru că secreția de melatonină ajută la reglarea ritmului circadian. Melatonina facilitează trecerea din starea de veghe la un somn adânc și de calitate. Este important să menținem programul de somn. Lumina nu mai este la fel de prezentă ca în sezonul cald, astfel că avem senzația că trebuie să ne culcăm mai devreme sau ne expunem mai mult la lumina albastră a ecranelor telefoanelor și computerelor. Uneori, în sezonul rece, apar stari de depresie sau anxietate tocmai pentru că avem impresia că nu mai avem timp să facem nimic sau pentru că vremea este urâtă“, afirmă psihologul. Conform specialistei, tranziția de la ora de vară la cea de iarnă poate fi un exercițiu prin care ne adaptăm la ceea ce ne oferă viața.

„În general, nu putem controla totul. Cheia succesului, din punctul meu de vedere, constă în descoperirea resurselor interne care ne permit să ne adaptăm constant situațiilor cu care ne confruntăm în viața cotidiană. Nu putem controla viața și oamenii, cum a fost pandemia, dar putem să ne controlăm pe noi înșine. Când ne gândim la fericire, e bine să ne concentrăm pe noi, pe persoana noastră. Am observat că sunt mult mai multe petreceri în această perioadă de toamnă, ceea ce înseamnă că aduni oameni pentru a se simți bine, fie la ceremonii, gale sau team buildinguri. Pe de altă parte, sunt convinsă că există oameni care iubesc ploaia și toamna și se bucură că nu mai sunt temperaturi ridicate“, explică psihologul Liliana Luca.

Recomandările specialistei

Pentru a ne adapta mai ușor la ora de iarnă este recomandat să ajustăm gradat rutina de somn, adormind și trezindu-ne conform noii ore. De asemenea, este important ca atunci când dorim să dormim să avem un mediu confortabil și potrivit pentru somn: fără televizor și telefoane mobile, cu un pat comod, draperii opace și o temperatură a camerei plăcută. Este recomandată limitarea expunerii la dispozitivele electronice înainte de culcare și stabilirea unui ritual de relaxare - ascultând muzică calmantă, practicând exerciții de meditație sau citind.

„Când nu înțelegem ce se întâmpla cu noi, când avem sentimentul că nu ne mai adaptăm cerințelor zilei sau când nu putem dormi, trebuie să apelăm la un specialist. Somnul este o necesitate vitală. Poți să nu dormi o noapte sau două, dar mai mult de atât nu este normal. Când te simți copleșit de emoții rapid, ai senzația că nu te mai poți concentra, e nevoie să apelezi la sfatul unui specialist“, consideră Liliana Luca.

Conform psihologului, în această perioadă avem tendința să socializăm mai puțin, tocmai pentru că se întunecă mai devreme și asta ne determină să petrecem mai mult timp acasă.

„Aceasta este perioada în care devenim ușor melancolici, lucru care nu e neaparat rau, pentru că atunci când ești melancolic poți să te oprești asupra ta, asupra vieții tale și a momentului prezent, să te uiți în jurul tău și să admiri frumusețea naturii și culorile minunate din jurul nostru. În acest mod, cred eu, ne maturizăm spiritual și nu neaparat devenim depresivi. Toamna accentuează starea afectivă hipertimic mixtă - adică depresie și anxietate - iar alte simptome precum iritabilitatea sau vulnerabilitatea pot fi accentuate la persoanele cu tendințe instabile precum cei cu tulburari de personalitate. Există însa și persoane care sunt fericite pentru că sunt sensibile la introversiune și se bucură că petrec mai mult timp singure. Toți ar trebui să vedem partea pozitivă, să ne bucurăm că avem timp pentru noi și să facem introspecții pentru a vedea dacă am evoluat, dacă am realizat ceva între timp sau am rămas la fel“, a adaugat psihologul Liliana Luca.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu