HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Moscova avertizează UE cu represalii nevăzute anterior: Belgia va fi ținta atacului.

Moscova avertizează UE cu represalii nevăzute anterior: Belgia va fi ținta atacului.
Sursă foto: universul.net

Viaceslav Volodin, șeful Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) și un apropiat al președintelui Vladimir Putin, a lansat - duminică - o amenințare cu privire la confiscarea bunurilor care aparțin statelor membre ale Uniunii Europene considerate ostile de către Moscova, în cazul în care UE va proceda la ceea ce el denumit "furtul" fondurilor rusești blocate pentru finanțarea Ucrainei, potrivit Reuters.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat vineri că executivul european pregătește un plan pentru colectarea profiturilor (dobânzile) generate de activele financiare ale Rusiei blocate în UE și redirecționarea acestora spre reconstrucția Ucrainei.

Volodin a declarat că Moscova va răspunde într-un mod care ar putea fi chiar mai costisitor pentru blocul comunitar dacă UE va acționa împotriva activelor rusești, multe dintre acestea fiind deținute în Belgia.

"Mai mulți politicieni europeni, conduși de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, au reluat discuțiile despre furtul fondurilor blocate ale țării noastre pentru a sprijini militarizarea Kievului", a declarat Volodin pe aplicația de mesagerie Telegram.

El a adăugat că această decizie ar necesita un răspuns simetric din partea Federației Ruse, amenințând că, în acest caz, Moscova ar putea confisca mai multe active ale țărilor ostile decât "fondurile noastre blocate în Europa".

Von der Leyen a menționat vineri că valoarea activelor suverane rusești blocate este de 211 miliarde de euro (223,15 miliarde de dolari) și a reiterat decizia blocului că Rusia trebuie să finanțeze reconstrucția Ucrainei.

Volodin a mai afirmat că politicienii europeni iau în calcul această acțiune "în încercarea de a-și menține pozițiile de lucru și din cauza situației financiare precare la care au ajuns țările lor", conform Reuters.

După invazia sa nelegitimă și nejustificată în Ucraina, Rusia se confruntă cu o serie de sancțiuni occidentale. Statele membre ale UE împreună cu cele din G7 au blocat accesul Moscovei la aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau aur, o măsură pe care Moscova o considera "furt".

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu