HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Moldova se conformează sancțiunilor occidentale - Persoanele vizate sunt originare din Moldova sau au activat în Transnistria

Moldova se conformează sancțiunilor occidentale - Persoanele vizate sunt originare din Moldova sau au activat în Transnistria
Sursă foto: Noi.md

Republica Moldova s-a unit la cel mai extins set de sancțiuni europene împotriva Rusiei, în contextul acțiunilor de „eroziune a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”. Aceste măsuri punitive vizează o multitudine de indivizi, inclusiv cei născuți în Republica Moldova sau care au activat în Transnistria.

Această hotărâre survine cu o săptămână după ce Comisia Europeană solicitase Chișinăului, în raportul referitor la inițierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, să se conformeze unei serii de sancțiuni europene împotriva Rusiei.

Un edict semnat de ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, pe 16 noiembrie stipulează conformarea Republicii Moldova la șapte măsuri punitive internaționale ale UE, printre care și cel mai vast set de sancțiuni împotriva Rusiei, introdus încă din anul 2014, concomitent cu anexarea Crimeei și actualizat ultima dată în septembrie 2023.

"Pe lista persoanelor sancționate se regăsesc mai mulți oligarhi ruși din anturajul președintelui Vladimir Putin (Alișer Usmanov, Oleg Deripaska, Arkadi Rotenberg, Ghenadi Timchenko ș.a.), membri ai guvernului (ministrul Apărării, Serghei Șoigu), foști comandanți ai armatei ruse în timpul invaziei în Ucraina (Serghei Surovikin), așa-numiți miniștri din republicile nerecunoscute din regiunile estice ucrainene ocupate de ruși Donețk și Luhansk, conducători numiți de Moscova în Crimeea anexată. Printre sancționați sunt și fostul președinte ucrainean, Victor Ianukovici, și liderul grupului de mercenari „Wagner”, Evgheni Prigojin, care a murit în această vară."

Lista include de asemenea bănci, partide politice, companii militare și de construcții din Federația Rusă, precum și persoane fizice sau entități juridice din Iran care au fabricat componente sau au furnizat drone UAV folosite de ruși în conflictul din Ucraina. Rușii cu legături în Republica Moldova se află pe lista sancțiunilor.

Pachetul de sancțiuni la care Chișinăul aderă acum include persoane născute în Moldova pe vremea Uniunii Sovietice sau active în diverse structuri din Transnistria.


"Serghei Aksionov a fost ales „prim-ministru al Crimeei” în așa-numita „radă” din Crimeea, la 27 februarie 2014, în prezența soldaților pro-ruși înarmați. „Alegerea” lui Aksionov a fost declarată neconstituțională de către președintele ucrainean interimar, Oleksandr Turcinov, la 1 martie 2014."

În lista de sancțiuni la care Republica Moldova aderă se numără și „generalul transnistrean” Vladimir Antiufeev, supranumit „cardinalul din umbră” al republicii nerecunoscute din Donețk („RPD”).

Vladimir Konstantinov, născut pe 11 noiembrie 1956 în satul Vladimirovca, raionul Slobozia (pe malul stâng al Nistrului), este sancționat de UE, SUA, Ucraina, Australia, Japonia, Elveția, Canada și Marea Britanie.

Și „ministrul” educației și științelor din „RPD”, Mihail Kușakov provine din regiunea transnistreană.

Alexandr Babakov s-a născut la Chișinău în anul 1963. A fost membru în Duma de Stat a Federației Ruse și președinte al Comisiei pentru dezvoltarea complexului militar-industrial al Federației Ruse.

Sancțiunile stipulează că persoanele sancționate nu pot intra în țara care a adoptat măsurile punitive și activele lor sunt înghețate pe teritoriul respectiv.

În martie 2023, Republica Moldova a impus primele sancțiuni nominale împotriva unor cetățeni ruși în legătură cu agresiunea față de Ucraina, aliniindu-se treptat la măsurile punitive europene.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin